6 moduri prin care iti distrugi copilul. Atentie, sa nu faci aceste greseli grave! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 moduri prin care iti distrugi copilul. Atentie, sa nu faci aceste greseli grave!

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 6 moduri prin care iti distrugi copilul. Atentie, sa nu faci aceste greseli grave!

Copilul nu vine la pachet cu manual de instructiuni si nu exista parinte perfect. Un parinte poate citi toate cartile de specialitate, poate merge la toate cursurile cu putinta, poate vorbi cu toate mamele din parc de la locul de joaca sau de pe forumurile siteurilor pe aceasta tema sau chiar sa isi plateasca terapii saptamanale personale cu specialisti si tot sa traiasca cu sentimentul ca nu stapaneste cu adevarat toate tainele cresterii si educarii unui copil cu adevarat si eficient si armonios.

Exista asa de multe liste cu ce trebuie sa faca un parinte insa este bine sa trecem in revista si ce nu trebuie sa faca acesta. Specialistii considera ca aceste sase moduri de actiune sunt drumul sigur spre a ruina un copil.

 

Daca te intereseaza acest subiect, este posibil sa te intereseze si Ghidul practic: 33 greseli pe care le fac parintii in educatia copilului. Detalii aici.

 

1. Cedezi

Indiferent ce iti doreste copilul tau, obtine. Fie ca e vorba de o jucarie ieftina de la supermarket sau de un nou joc video care te costa destul de mult, tu ii satisfaci orice cerinta. Acest lucru este similar cu mituirea.

Multi parinti cred ca a refuza copilului cerintele il va face sa isi perceapa parintele drept dusman. Insa copiii au nevoie sa creasca cu o imagine si o asteptare realista in ceea ce priveste valoarea banului si cum se respecta si castiga ei.

A scoate portofelul ori de cate ori se lasa cu suspine, lacrimi sau intregul tacam la care poate recurge un copil care isi doreste ceva, inseamna a-i da cu mana ta impresia ca produsele materiale cumparate cu bani sunt mai importante decat alte experiente emotionale si pline de semnificatie care pot fi traite fara a plati pentru ele. Cu alte cuvinte, nu este bine sa il faci sa isi asocieze marile bucurii ale vietii cu puterea de cumparare financiara pe care o are.

Ce sa faci in schimb: Limiteaza-ti copilul la o jucarie noua pe luna sau alegeti o luna in care poate cumpara mai multe lucruri dorite dar intr-o limita de buget stabilita de comun acord. Daca vrea sa isi cumpere ceva mai scump sau vrea mai multe produse, trebuie sa obtina banii facand diverse activitati sau economisindu-si din banii pe care ii are in pusculita.

 

 

2. Lipsa disciplinei

Daca copilul tau face scene, se arunca la bataie cu un alt copil sau actioneaza necorespunzator, tu nu faci nimic, nu iei atitudine. Lipsa de disciplina la parinti apare din dorinta de a nu parea “rai” in ochii copiilor. Multi parinti nu cunosc modul corect de a disciplina un copil, asa incat aleg ca mai bine sa nu faca nimic.

Acest tip de parinte fantoma poate crea probleme serioase copiilor care pot ajunge delicventi cand devin mai mari. Copiii au nevoie de setarea de limite si de reguli de interactiune cu altii. Fara consecinta unui comportament social gresit, linia dintre bine sir au devine confuza sau inexistenta.

Ce sa faci in schimb: Seteaza reguli clare si consecintele nerespectarii lor. Daca nu se comporta corect la scoala sau in public, ii poti lua privilegiul unui desert preferat sau privitului la televizor o perioada. Foloseste o pedeapsa de tipul izolare un timp in camera lui atunci cand are un comportament necorespunzator acasa pentru nivelul tau de toleranta ai explica-i de ce comportamentul sau este de neacceptat.

 

 

3. Ii iei mereu apararea

Cand un profesor sau un adult oarecare iti aduce la cunostinta despre un act de comportament necorespunzator al copilului tau, din start nu ii crezi si intotdeauna iei apararea copilului. Cu totii vrem sa credem ca ai nostri copiii sunt ca niste ingerasi dar a inchide ochii la unele intamplari reale care chiar se pot petrece cand tu nu esti de fata nu inseamna ca iti sustii copilul. Unii parinti au impresia ca au copii ce nu pot face vreodata ceva rau si ca autoritatile sunt elementele negative. Este vital pentru educarea copilului tau sa ii scoti in evidenta faptul ca e important sa stie si sa respecte autoritatea din fiecare loc unde se afla: acasa sunt parintii cu reguli clare, la scoala sunt profesorii, pe strada autoritatea o are politia si in alte locatii alti adulti care gestioneaza spatiul respectiv. Fa-ti copilul sa inteleaga ca nu se afla deasupra regulilor si ca greselile chiar au si consecinte si asa este firesc sa fie.

Ce sa faci in schimb: Daca profesorul sau alta autoritate unde copilul isi deruleaza activitatea sugereaza un tip de pedeapsa pentru actul sau de indisciplina, daca aceasta este in limite rezonabile si simti ca respectarea ei ii face bine educatiei copilului tau, lasa-l sa o faca, explica-i de ce se intampla acest lucru si ce i se cere – ca tuturor de altfel – ca sa fie responsabil.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/10/2017