6 moduri prin care iti distrugi copilul. Atentie, sa nu faci aceste greseli grave! - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 moduri prin care iti distrugi copilul. Atentie, sa nu faci aceste greseli grave!

4. Va certati in fata copilului

Daca ii spui partenerului tau de viata cuvinte urate, epitete, tipati sau va amenintati in fata copilului, pot aparea efecte negative psihologice serioase. Copiii care vad acestea pot face actiuni necugetate din frica, pot trai in frica, pot fugi de acasa, pot gasi moduri periculoase de refulare a emotiilor negative precum drogurile sau alcoolul, plus ca vor crede ca este in regula sa tratezi prietenii sau oamenii din jur la fel.

Ce sa faci in schimb: Discuta-ti problemele cu partenerul in alta camera sau afara sau cand nu e copilul acasa. Daca treceti printr-un divort sau sunt probleme serioase in familie, ajuta-ti copilul sa accepte si sa gestioneze situatia cu ajutorul unui terapeut. Insufla in copil ca a jigni, umili sau a fi violent nu sunt moduri acceptabile de a gestiona un conflict.

 

 

5. Ii dai un exemplu prost

Daca minti, esti violent, injuri, furi in fata copilului, ii dai un exemplu ingrozitor. Parintii sunt primii profesori ai copilului iar actiunile lor creaza in copil cele mai mari si puternice impresii. Comportamentul prost in timp ce copilul e de fata ii va altera perceptia despre ce e bine si ce e rau. Gresesti daca crezi ca nu da atentie. Copiii sunt extrem de impresionabili si vor incepe sa imite cu usurinta un comportament rau daca este expus la el de mai multe ori.

Ce sa faci in schimb: Incearca sa fii un om cat mai aproape de model in fata copilului tau. Sigur ca fiecare mai face greseli dar trebuie sa ii explici copilului de ce este gresit ceea ce ai facut si ce trebuie sa faci ca sa iti indrepti eroarea.

 

 

6. Nu esti prezent

Muncesti pana (prea) tarziu, ignori copilul, nu te duci la evenimentele importante din viata lui (serbare, meci de fotbal, etc), nu petreci timp cu el sunt doar cateva forme prin care nu iti manifesti prezenta in viata lui. Copiii au nevoie sa simta iubirea si ca sunt doriti, ca ti-a fost dor de ei, ca abia astepti sa petreci timp cu ei, sa simta ca sunt demni de atentie si afectiune. Un copil poate cauta aceste trairi la oameni nepotriviti daca nu le primesc acasa sau pot suferi de depresie daca se simt prea neglijati.

Ce sa faci in schimb: Chiar daca ai o agenda extrem de plina sau ai nevoie de cate o pauza de la indatoririle de parinte cand si cand, propune-ti sa reusesti sa ii dedici o zi intreaga sau macar 2 seri pe saptamana dedicate lui in totalitate. Mergeti la un film impreuna sau petreceti o dupa-amiaza in parc. Este vital pentru sanatatea emotionala a copilului, ca sa simta ca apartine, este iubit si valorizat pentru ceea ce este, pur si simplu.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/10/2017