5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni
https://ro.depositphotos.com/317633286/stock-photo-smiling-child-psychologist-looking-kid.html

Este binecunoscut faptul ca, in tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cat se depisteaza mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici.

Semnele de autism incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni si au multiple forme pe care parintii cu greu le pot identifica.

Iata 5 semne de autism de care toti parintii ar trebui sa stie.

Copilul nu raspunde la propriul nume

Un bebelus sanatos raspunde, de regula, cand isi aude strigat numele, prin intoarcerea capului. Numai 20% din copiii diagnosticati ulterior cu autism raspund cand sunt strigati.

Nu atrage atentia celorlalti asupra unui obiect

Atragerea atentiei unei alte persoane este o forma incipienta de comunicare la cei mici. Ei vad ceva si doresc sa impartaseasca acest lucru cu persoana de langa ei. De exemplu, atunci cand vad un avion, copiii sanatosi se uita la avion, apoi se uita la mama/tata si ii atrag atentia asupra avionului. Copiii care fac acest lucru mai des, vor vorbi mai repede.

Citeste si: Semne autism. Zece semnale de alarma in autism

Nu imita comportamentul celorlalti

Bebelusii care au autism nu imita comportamentul sau miscarile celorlalti. Nu zambesc cand altcineva zambeste, nu fac cu mana, nu bat din palme, cand altcineva o face, asa cum se manifesta copiii obisnuiti.

Nu sunt incantati de jocul pe roluri

Copiii cu autism nu sunt incantati de jocul pe roluri. Ei acorda o atentie diferita obiectelor si nu vor pretinde ca sunt “mama” sau “tatal” vreuneia dintre papusi. Ei vor folosi jucariile, insa nu le vor inventa alte intrebuintari decat cele pentru care au fost create.

Nu au raspuns emotional

Bebelusii obisnuiti sunt foarte sensibili la emotiile celorlalti, in timp ce bebelusii cu autism sunt mai putin predispusi sa zambeasca daca altcineva zambeste la ei sau sa planga daca alt bebelus plange.

Nu rata nici: Studiu: Vitamina D reduce simptomele autismului

Ce pot face parintii

Specialistii le recomanda parintilor sa urmareasca aceste semne de avertizare si sa ceara sfatul medicului pediatru daca au orice fel de ingrijorare in acest sens. Orice suspiciune legata de dezvoltarea bebelusului ar trebui discutata cu medicul. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici.

Sursa: Huffingtonpost.com

FOTO: Depositphotos.com

Data articol: 19/07/2022