Dilema mamelor: Oare mananca suficient copilul meu mic? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Dilema mamelor: Oare mananca suficient copilul meu mic?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » Dilema mamelor: Oare mananca suficient copilul meu mic?
dilema mame - mancare copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - vitamins-2002561

Mancarea si alimentatia copiilor mici poate aduce multa frustrare mamelor. Copiii pana in 4-5 ani pot fi extrem de pretentiosi la alimentele oferite la masa de parinti, fapt care cauzeaza parintilor mult stres cu privire la cat mananca copilul peste zi, daca ce mananca copilul este suficient pentru nevoile sale nutritionale pe varsta.

Ca parinte, esti primul raspunzator de alimentatia copilului tau. Cu o varietate asa de mare de produse, este dificil sa stii ce sa ii dai ca sa ii si placa si sa isi ia suficiente vitamine, minerale si elemente esentiale dezvoltarii sale.

 

In jurul varstei de doi ani, un copil trebuie sa poata manca trei mese regulate pe zi precum si 1-2 gustari suplimentare.

 

Da-i lapte

Laptele integral trebuie sa fie un aliment de baza pentru hrana zilnica a copilului mic. Grasimea din lactate este necesara pentru dezvoltarea creierului si pentru cresterea regulata si armonioasa a lui. Copilul mic are si riscul anemiei cauzate de lipsa fierului suficient in sange pentru ca nu mai consuma laptele matern sau laptele formula si trece la lapte normal din comert.

Atentie la o greseala pe care unii parinti o fac, aceea de a-i da copilului sa bea prea mult lapte si sa nu ii mai ramana suficient de mult apetit pentru celelalte alimente de peste zi pentru o dieta echilibrata. Un mod de a echilibra alimentatia zilei este sa ii oferi copilului gustari sanatoase. Copiii mici nu prea mananca tot din farfurie dar gustarile sanatoase ii pot ajuta sa isi completeze nutrientii necesari pe care nu ii consuma la mesele principale. Astfel, vor primi energia de care corpul lor are nevoie pentru a face fata fiecarei zile de

 

Atentie la portii

O masa principala poate fi dificila pentru un copil mic. Parintele trebuie sa se gandeasca la dimensiunea portiei pe care i-o pune in fata atunci cand are asteptari de la el sa manance tot. Un copil care are de infruntat o portie mare de mancare, nu o va manca integral, lasand impresia parintilor ca nu au mancat bine si panicandu-i. In realitate, stomacul copilului are capacitate mica, cat doi pumnisori ai lui, deci se incepe cu o portie mica pe care o mai completezi cu mancare daca vezi ca mai vrea.

Unii experti recomanda chiar ca parintele sa nu incurajeze copilul sa manance tot din farfurie pentru ca acest lucru nu il ajuta pe copil sa ia decizii sanatoase alimentare, ii creaza un obicei defectuos de nutritie care il va urmari toata viata si seteaza o relatie gresita de multumire a parintelui de catre copilului sau. Cu alte cuvinte, copilul vede ca parintele este fericit daca el mananca tot si ajunge sa manance tot pentru a vedea multumirea pe chipului mamei sau a tatalui ori a bunicii iar acest fapt nu este sanatos pentru el. Se mananca fix atat cat simti nevoia, nu din ratiuni emotionale ale carei origini deseori nici nu stii unde se afla, in care moment din copilarie ai decis ca asa obtii iubirea si aprobarea celor dragi, mancand tot din farfurie.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/09/2017