Atentie la vitamine pentru copii si suplimente! Vezi cand si daca este cazul sa ia copilul tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Atentie la vitamine pentru copii si suplimente! Vezi cand si daca este cazul sa ia copilul tau

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Atentie la vitamine pentru copii si suplimente! Vezi cand si daca este cazul sa ia copilul tau
vitamine pentru copii si suplimente
Credit foto: Depositphotos.com

Multi parinti se plang ca cei mici sunt mofturosi cu mancarea, nu prefera orice aliment si se intreaba daca sa ii dea copilului suplimente alimentare sau multivitamine. Ingrijorarea parintilor vizeaza faptul ca cei mici nu ar primi suficiente minerale si vitamine din alimentatia curenta, din moment ce multe alimente sanatoase nu sunt consumate de ei. Multi parinti dau copilului lor, documentandu-se prin prieteni sau forumuri, suplimente de calciu sau fier sau multivitamine copilului, doar pentru ca au auzit ca si altii iau.

Adevarul este ca parintele nu are voie sa indoape in corpul copilului lor niciun fel de supliment doar pentru ca nu mananca suficient de bine si variat precum ar fi normal.

A manca selectiv sau mofturos este o problema comuna la copiii mici. Cu toate acestea, asta nu inseamna in mod necesar ca un copil va dezvolta o deficienta de vitamine sau minerale in organism. Cu siguranta, in alimentele pe care le mananca exista suficiente elemente nutritive care sa ii ajute corpul sa se dezvolte armonios, chiar daca nu mananca multe alte optiuni alimentare.

Suplimentele alimentare pentru copii sau multivitaminele nu pot corecta sau compensa o dieta dezechilibrata. Ele doar ofera un mic suport pentru cei ce mananca putin de tot. Ele seteaza si un mesaj gresit, din pacate, pentru copii, care poate ramane fixat in cap: poti sari masa ca iei o pastila si recuperezi.

Tineti minte, unele vitamine sau minerale pot fi toxice daca se iau in cantitate mare.

De asemenea, un aport in plus de fier in corp de copil, fara analiza de sange pentru a se depista ca exista o anemie feripitiva, duce la depuneri de fier in anumite zone cu efecte secundare daunatoare. Acelasi lucru este valabil si pentru calciu. Ofera copilului o larga varietate de alimente bogate in calciu, nu ii da supliment de calciu pentru ca acesta este altfel sintetizat de ficat decat calciul natural din alimentatie. In plus, fara a sti daca copilul are o lipsa de calciu, e periculos sa ii dai acest supliment; rinichiul are de filtrat o cantitate de calciu care poate veni suplimentar fata de ce are oricum suficient copilul.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/11/2023