Prim ajutor in caz de carcei. Cum previi crampele musculare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prim ajutor in caz de carcei. Cum previi crampele musculare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Prim ajutor in caz de carcei. Cum previi crampele musculare
Prim ajutor in caz de carcei - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sport-2264825_1920
Credit foto: Imagine de 5132824 de la Pixabay

Crampele musculare, cunoscute mai degraba sub denumirea populara de carcei, sunt contractii involuntare ale muschilor, cauzate cel mai adesea de o deficienta de minerale in corp. Descopera, in randurile urmatoare, cum sa acorzi si sa-ti acorzi prim ajutor in caz de carcei.

Multi dintre noi asociaza termenul „prim ajutor” cu afectiuni grave, soldate frecvent cu pierderea starii de constienta, cum ar fi AVC, infarct, lesin, inec etc. Ei, bine, desi in cazul carceilor cu siguranta nu putem vorbi despre acelasi grad de gravitate, acestia sunt deosebi de durerosi, durere care, de cele mai multe ori, devine invalidanta. Pentru ca, in timpul unei astfel de crampe musculare, nu prea te mai poti misca si nu-ti mai poti indeplini activitatile curente, este util sa iei cateva masuri care sa te ajute sa scapi mai repede de ea.

Carceii pot afecta orice muschi din corp, in special gambele si coapsele. Atletii, persoanele in varsta si gravidele sunt mai predispuse la aparitia carceilor decat alte categorii de persoane.

Citeste si: Prim ajutor in caz de electrocutare. Pasi de urmat!

Factori de risc ai carceilor

Desi nu se cunosc cauzele exacte care duc la declansarea crampelor musculare, se cunosc, insa, factorii declansatori. Printre acestia se-numara: carentele de minerale, in special de magneziu, calciu si potasiu; deficitul de vitaminele B; deficitul de hesperidina, un compus intalnit mai ales in citricele necoapte, care joaca un rol important in prevenirea crampelor musculare nocturne; efortul fizic intens efectuat fara incalzire prealabila.

Prim ajutor in caz de carcei

Iata, asadar, cum acorzi prim ajutor in caz de carcei. Fie ca este vorba despre tine sau despre o alta persoana, masurile de prim ajutor sunt aceleasi.

Maseaza sau apasa cu putere, cu miscari circulare, zona afectata de crampa musculara.

Aplica gheata pe locul dureros. Sau, daca nu ai gheata la indemana, aplica pe zona afectata o sticla cu apa fierbinte sau un prosop inmuiat in apa fierbinte.

Acum ca ai aflat cum sa acorzi prim ajutor in caz de carcei, descopera masurile pe care trebuie sa le iei pentru a preveni aparitia carceilor.

Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de arsuri. Cand este necesar sa apelezi serviciul de urgenta

Cum previi aparitia carceilor

Aparitia carceilor poate fi preventa relativ usor, urmand o rutina simpla. Daca depui mult efort fizic pe parcursul zilei, alege sa te hidratezi cu apa minerala imbogatita cu magneziu, saruri de calciu si potasiu. De asemenea, ia macar o gustare dulce pe parcursul zilei, intrucat muschii functioneaza mult mai bine atunci cand in organism exista rezerve de energie.

Daca aceste crampe musculare apar mai cu seama in timpul somnului, fa cateva exercitii de stretching inainte sa te bagi in pat. Ridica-te pe varfuri si mentine pozitia timp de 10-15 secunde, apoi mergi pe calcaie cu mainile la spate timp de alte 15 minute. Alterneaza cele doua exercitii de patru ori;

Consuma alimente bogate in calciu si magneziu, precum banane, curmale, caise, struguri, stafide, broccoli, morcovi, cartofi, rosii carne, peste, nuci, ciocolata neagra, legume si zarzavaturi verzi;

Ia suplimente de magneziu, potasiu si vitamina B6;

Evita sa stai prea mult timp pe tocuri.

Nu rata nici: Prim ajutor in caz de AVC. Cum recunosti un AVC

Imagine de 5132824 de la Pixabay

Data articol: 14/08/2023