Prim ajutor in caz de arsuri. Cand este necesar sa apelezi serviciul de urgenta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prim ajutor in caz de arsuri. Cand este necesar sa apelezi serviciul de urgenta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Prim ajutor in caz de arsuri. Cand este necesar sa apelezi serviciul de urgenta
Prim ajutor in caz de arsuri - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - accident-1238326_1920

Arsurile reprezinta unul dintre cele mai frecvente accidente care au loc in gospodarie. Indiferent de intinderea leziunii, este foarte important ca, pana la prezentarea la medic, sa acordam primul ajutor persoanei vatamate. In randurile urmatoare, iti vom vorbi despre cum se acorda prim ajutor in caz de arsuri, fie ca ne referim la arsuri produse prin oparire, produse de flacara, de substante chimice sau de curent electric.

Citeste si: Prim ajutor in caz de lesin. Cauze si factori favorizanti ai lesinului

Cum acorzi prim ajutor in caz de arsuri

Daca vorbim despre arsurile provocate de flacara sau cele provocate de substante chimice, primul gest care trebuie facut este plasarea zonei arse sub jet de apa. Racirea locului previne patrunderea mai adanca a arsurii in tesuturi. Hainele trebuie indepartate in momentul in care intervenim cu jetul de apa, exceptie facand situatia in care acestea sunt lipite de piele, iar manevra de indepartare ar provoca leziuni tisulare.

Arsurile provocate de substante chimice trebuie sa fie expuse mai mult timp la jetul de apa, pentru a ne asigura ca orice urma de substanta este indepartata.

Rana trebuie tinuta sub jetul de apa rece timp 4-5 minute sau pana cand, dupa indepartarea apei de pe arsura, durerile au disparut.

Arsurile provocate de curentul electric nu se expun la apa. In aceasta situatie, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este intreruperea sursei de curent. Cand acest lucru nu este posibil, va trebui sa indepartezi victima. In acest scop, este necesar sa folosesti fie manusi izolante, fie un obiect nemetalic precum lemnul, plasticul sau cauciucul. Dupa decuplarea victimei de la sursa de curent, daca aceasta este constienta, asaz-o pe o parte si inveleste-o fie cu o folie termoizolanta care se gaseste in trusele de prim ajutor, fie cu o patura usoara. Ajut-o, apoi, sa bea apa, deoarece electrocutarea duce aproape instantaneu  la deshidratare. In caz de dureri, ii poti administra un analgezic pana la venirea echipajului medical.

Foarte important! In niciunul din aceste cazuri nu trebuie sa aplici pe arsura creme, unguente sau alte substante uleioase! Chiar daca este recomandata plasarea plagii sub apa rece, gheata este interzisa deoarece poate leza epiteliul. Foloseste, pe cat posibil, pansamente sterile sau bucati de tesatura foarte curate umezite.

Daca arsura este pe o suprafata mare, acopera victima pentru a preveni pierderea de caldura.

Acum ca ai aflat cum sa acorzi prim ajutor in caz de arsuri, afla si in ce situatii se impune apelarea serviciului de urgenta.

Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de electrocutare. Pasi de urmat!

Cand este necesar sa suni la 112

Nu intotdeauna se impune apelarea serviciului de urgenta. Arsurile de mici dimensiuni, pe care multi dintre noi le capata atunci cand gatesc, nu necesita interventia echipajului medical.

Este, insa, necesar sa suni la 112 in una dintre urmatoarele situatii:

  • Arsura este cauzata de foc deschis, este de natura electrica sau chimica;
  • Suprafata afectata este mare, avand un diametru de peste 7 cm;
  • Arsura este localizata la nivelul fetei, manilor, articulatiilor sau in zona genitala;
  • Zona afectata dezvolta o infectie. In acest caz, sunt vizibile puroi, edem, roseata sau dungi rosii in jurul regiunii arse.

Nu rata nici: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala

Imagine de Shutterbug75 de la Pixabay

Data articol: 18/12/2020