6 lucruri care iti pun in pericol ochii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 lucruri care iti pun in pericol ochii

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 6 lucruri care iti pun in pericol ochii
lucruri care iti pun in pericol ochii

Multi oameni au probleme cu vazul. „In ultima perioada am intalnit multi tineri care se confrunta cu probleme de vedere”, a declarat medicul oftalmolog, Kimberly Cockerham. Cazurile de miopie sunt in crestere ca si glaucomul, cataractele si alte afectiuni ale ochilor.

Una dintre cauzele scaderii acuitatii vizuale este expunerea excesiva la diverse ecrane (telefon, tableta, tv , laptop). Insa si stresul, nutritia necorespunzatoare, fumatul si obezitate pot duce la aparitia unor probleme ale ochilor.

De fapt, orice lucru care afecteaza sanatatea inimii face acelasi lucru si cu ochii. Asadar, incearca sa eviti sa faci aceste greseli.

Privitul la ecrane iti scade acuitatea vizuala

Luminile albastre ale dispozitivelor pot fi legate cu degenerarea maculara, o boala ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale. In plus, daca nu clipesti suficient de des te vei confrunta cu uscaciunea, durerea si oboseala ochilor.

Salveaza-ti vederea: Stai la cel putin 40 cm de orice ecran, si mareste corpul literelor, spune oftalmologul Mark Rosenfield.

Te mai poate interesa si: De ce se zbate ochiul. Cele mai des intalnite 8 cauze si solutiile lor

Cum iti distruge stresul ochii

Hormonul stresului, cortizolul, poate influenta negativ functionarea retinei. Aceasta afectiune cunoscuta sub numele de corioretinita seroasa centrala (CRSC), se acumuleaza lichid subretinian ceea ce are ca efect o scadere a vederii centrale unilateral, cresterea hipermetropiei la un ochi, metamorfopsie (vedere deformata in centru).

Salveaza-ti vederea: Sportul si meditatia pot reduce stresul.

Cum iti distruge cititul de aproape ochii

Cu cat tii mai aproape de ochi o carte, un telefon cu atat mai tare sunt fortati acestia. Si din aceasta cauza te alegi cu o miopie.

Salveaza-ti vederea: Aplica regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, ia o scurta pauza si priveste la ceva aflat la 20m timp de 20 de secunde. Priveste pe geam daca se poate pentru ca asa se relexeaza ochii mai usor.

Nu rata nici: Ce inseamna cand ti se zbate ochiul? Semnificatiile pentru fiecare ochi, in functie de ora

Cum iti distruge neindemanarea ochii

Ochiul traumatizat, sa spunem ca ai primit o lovitura cu mingea sau cu cotul – este una din cauzele pe care barbatii tineri isi deterioreaza vederea. Cea mai periculoasa situatie este desprinderea retinei care poate avea loc in cazul unei miscari violente a capului sau chiar din pricina unui stranut intens.

Salveaza-ti vederea: Cand faci sport poarta ochelari de protectie. Daca ai fost lovit in ochi si apoi ai impresia ca nu mai vezi bine sau ti se pare ca vezi flash-uri de lumina mergi la urgenta la doctor.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/05/2022