Sunt multi factori care te tin treaz pana in miez de noapte: copii mici, deadline-uri, dureri, vecini sau, pur si simplu, iti place sa te culci tarziu. Indiferent de motiv, lipsa somnului are efecte adverse care ar trebui sa te puna pe ganduri.
Iata care sunt motivele pentru care stai toata noaptea treaz si ce risti daca te culci mereu tarziu.
Muncesti noaptea
Seful poate fi multumit de cat de repede rezolvi anumite sarcini la serviciu si incepi sa te crezi supererou. Desi este adevarat ca lipsa de somn nu afecteaza toate abilitatile cognitive, privarea de odihna duce la tulburari de memorie, pierderea creativittii si a abilitatii de planificare. Chiar daca te bucuri ca logica si rationamentul iti sunt inca in functiune, ai grija! Aceeasi parte din creier care controleaza memoria, controleaza si zona responsabila cu abilitatile psihomotorii si coordonarea. Nu uita, sa conduci obosit este acelasi lucru cu a conduce beat.
Te simti bine dupa o noapte alba
Dupa ce ai vazut ca te-ai simtit bine dupa o noapte alba, incepi sa prinzi curaj. Esti entuziast si crezi ca poti rezista la nesfarsit intr-un ritm nebun. Desi toate lucrurile ti se par roz si lumea frumoasa, acest lucru este valabil doar daca ai norocul sa intalnesti situatii pozitive. In lipsa somnului, amigdala, partea din creier responsabila cu procesarea elementelor emotionale, raspunde la stimuli intr-un mod mai intens. Daca lucrurile sunt bune, tu le vei vedea si mai bune. Insa, daca lucrurile sunt rele, reactia va fi exagerata, in sensul negativ al cuvantului.
Depresia
Persoanele care sufera de depresie se pare ca au o usoara imbunatatire a starii daca nu dorm noaptea. De vina ar fi o substanta chimica – adenozina – care are efect antidepresiv. Inca se mai fac cercetari asupra acestei substante care are efect pe termen scurt, insa cercetatorii avertizeaza ca numai vampirii pot sta nedormiti la nesfarsit fara efecte secundare.
Ai multa energie
Sunt persoane care, dupa ora 9:45 p.m., parca prind aripi si raman asa pana spre zori. Li se pare ca pot rezista multa vreme asa. In realitate insa, lipsa somnului slabeste sistemul imunitar, creste riscul de dementa si scade speranta de viata. Specialistii spun ca este normal sa te simti “activ”, chiar daca ai dormit putin noaptea trecuta pentru ca intri intr-o rutina. Insa nu trebuie sa-ti fortezi limitele.
Sursa: Oprah.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua