9 mituri despre somn care mai rau te obosesc - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

9 mituri despre somn care mai rau te obosesc

6. Daca sari peste cateva ore de somn nu e chiar atat de grav

Vorbim, din nou, de un mit. Statisticile arata ca daca ne lipsim de aproximativ 90 de minute de somn intr-o noapte, asta ne reduce energia a doua zi cam cu 30%. Este suficient ca memoria sa ne fie afectata, capacitatea de concentrare sa scada si sa ne simtim ametit intreaga zi.

Sfat: Daca ai dormit putin noaptea, mai bine suna la serviciu, a doua zi de dimineata, si intreaba daca iti poti lua o zi libera sau daca macar poti lucra de acasa. Incearca sa recuperezi orele de odihna.

 

7. Daca nu dorm suficient in timpul saptamanii, recuperez in weekend

Da, teoretic ar fi posibil sa dormi in weekend si orele pierdute de-a lungul celor 5-6 zile de lucru din timpul saptamanii. Dar nu e tocmai relist si posibil, mai ales, intotdeauna. Copiii sunt tot timpul acasa si te solicita la capacitate maxima; in plus, in weekend te ocupi de tot ce n-ai putut face pentru casa in timpul saptamanii: cumparaturi, gatit, spalat, curatenie, joaca cu copiii, iesitul in parc, calcat etc. E foarte posibil ca, in loc sa recuperezi orele de nesomn, sa mai adaugi vreo cateva la cele deja colectionate.

Sfat: Incearca sa tragi un pui de somn dupa amiaza; vorbeste cu toti membrii familiei si explica-le ca ai mare nevoie de odihna. Roaga-i sa nu faca galagie si sa te lase sa te odihnesti macar o ora, dupa amiaza.

 

8. Nu conteaza momentul in care mergi la culcare

Un experiment facut pe pasari, arata ca bufnitele de noapte sunt de 3 ori mai expuse la depresie decat cele care merg la culcare devreme si se trezesc tot devreme. Fara sa fie un lucru foarte solid dovedit, expertii afirma, totusi, ca daca mergem la culcare inainte de miezul noptii avem parte de un somn mult mai odihnitor si de calitate.

Sfat:Daca stii ca mergi sa te culci foarte tarziu, incepi sa rectifici gradat acest neajuns: incepi sa mergi mai devreme la culcare cu 10 minute, in prima zi; a doua zi, cu 15 minute si tot asa, pana ajungi sa te obisnuiesti cu o ora decenta si potrivita pentru o odihna de calitate.

 

9. Nu iei somnifere decat daca ajungi la limita cu somnul

De fapt, oamenii de stiinta au dovedit clar ca daca suferi de insomnie cronica, nici o pastila de dormit nu te mai poate ajuta. Vorbeste cu doctorul de familie la primele simptome de insomnie si nu astepta ca aceasta sa se cronicizeze.

Sfat: Discuta deschis cu medicul de familie despre orice neregularitate pe care o sesizezi din acest punct de vedere. Intreaba-l care sunt argumentele „pro” si „contra” somniferelor si cere detalii despre ele. S-ar putea ca anumite somnifere usoare, pe baza de plante, sa fie suficiente pentru a-ti trata o insomnie in faza incipienta, sau – dimpotriva – sa ai nevoie de ceva mai puternic care sa-ti regleze somnul. Oricum, aceste decizii nu le poti lua singur, ai nevoie de indrumare medicala.

 

Foto: dreamstime.com

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 05/03/2013