3. Exercitiile fizice inainte de culcare produc insomnie
Nimic mai fals. Foarte multe studii de specialitate arata ca exercitiile nu afecteaza somnul nimanui; ba dimpotriva, in anumite cazuri pot ajuta cu adevarat. Chiar persoanele care sufera de insomnie acuta pot face exercitii timp de o ora inainte de a merge la culcare, fara ca somnul sa le fie afectat in vreun fel.
Sfat: Daca totusi simti sau intuiesti, cumva, ca exercitiile de dinainte de culcare iti provoaca insomnie, timp de cateva zile muta intervalul de timp si urmareste daca adormi mai bine sau nu.
4. E normal sa motai in timpul sedintelor
Daca sedintele au loc dupa amiaza, nu e nimic surprinzator, intrucat bioritmul nostru este inclinat catre odihna in aceasta perioada a zilei. Dar nu e totusi normal sa-ti cada capul pe masa, in timp ce board-ul sustine o prezentare importanta pe care tu o pierzi, fiindca motai de oboseala. De fapt, daca te simti atat de obosit pe toata durata zilei, inseamna ca ai cumulat o cantitate mare de nesomn. Daca dormi doar 7 ore, in timp ce organismul tau are nevoie de 8, gandeste-te ca intr-o saptamana pierzi o noapte intreaga de somn, de fapt.
Sfat: Incearca sa recuperezi orele de nesomn. Daca stii ca somnul ti-e intrerupt cu regularitate, ba de zgomotele facute de caine, ba de un sot/sotie care sforaie zgomotos etc, dormi, pentru o perioada, departe de tot ce te-ar putea deranja, macar pana recuperezi orele pierdute.
5. Daca suferi de insomnie, mergi la culcare mai devreme
Daca suferi de insomnie, culcatul mai devreme, seara, iti poate face mult mai rau, decat bine. De fapt, momentul in care ni se face somn are legatura directa cu doua aspecte: cat de activi am fost in ziua respectiva si cat de mult/putin am dormit cu o noapte inainte. Specialistii recomanda insomniacilor sa mearga la culcare atunci cand bioritmul le-o cere, si nu mai devreme, in mod fortat. De asemenea, incercati sa nu cinati foarte tarziu, ca sa mergeti la culcare cu stomacul incarcat.
Sfat: Daca esti insomniac, incearca sa mergi la culcare cu o ora mai tarziu decat o faci in mod obisnuit, ca sa fii si mai obosit decat de obicei. Daca te bagi in pat si somnul tot nu vine, ridica-te si pleaca in alta camera. Incearca sa citesti ceva usor sau gaseste o alta activitate linistitoare. Un alt pont care s-ar putea sa te ajute: fa o baie calda si relaxanta inainte sa te bagi in pat. De asemenea, fa sport in timpul zilei, macar 30 de minute. Statisticile arata ca o activitate fizica de macar 30 de minute influenteaza in bine calitatea somnului.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?