10 obiceiuri deosebit de enervante si cum sa scapi de ele
Obicei: te plangi intruna
De ce o faci: Nu ai destula incredere in tine ca sa formulezi o cerere directa. Cand erai mica probabil ca te plangeai si te miorlaiai cand nu obtineai ceva si metoda a functionat… atunci!
Cum sa te opresti: Ca adult, te asteapta mari surprize daca iti inchipui ca vei obtine aceleasi rezultate cartind mereu. Daca sotul sau prietenele iti spun ca esti o miorlaita, e momentul sa te schimbi. Spune ce vrei formuland o cerere directa, pe ton normal. De exemplu, in loc sa strici o seara la restaurant plangandu-te constant ca ati fost asezati la o masa de langa toaleta, cheama chelnerul si cere-i politicos sa va dea alta masa. Nu uita ca cei mai muti oameni ajung sa nu mai reactioneze la plangeri pentru ca stiu ca a ceda in fata lor intareste acest comportament enervant.
Obicei: barfesti
De ce o faci: Incerci sa abati atentia de la defectele tale, scotandu-le in evidenta pe ale altora. Dar o persoana care e dependenta de barfa nu are o parere prea buna despre sine.
Cum sa te opresti: Concentreaza conversatia pe impartasirea unor experiente, cum ar fi descoperirea unui nou restaurant sau cea mai recenta vacanta. Pune-te la punct cu evenimentele din lume, din muzica, din sport, etc. Astfel vei avea alte subiecte de conversatie decat vietile altor oameni. In plus, nu stii niciodata cine e in separeul sau biroul alaturat si aude ce discuti. Daca iti barfesti o colega, gandeste-te ca femeia care sta in spatele tau in autobuz ar putea fi cea mai buna prietena a ei. Si nu uita ca barfa iti creeaza o reputatie de persoana care nu e demna de incredere. Ai putea pierde prieteni sau relatii profesionale cand oamenii vor realiza ca esti o barfitoare.
Nu rata nici: Cum sa scapi de obiceiurile rele cauzate de stres
Obicei: esti perfectionista
De ce o faci: Parintii tai, care probabil erau si ei perfectionisti, au avut asteptari foarte mari de la tine, iar un 8 sau 9 era motiv de repros. Crezi ca identitatea ta e strans legata de ce faci si crezi ca ce faci te defineste.
Cum sa te opresti: Fa exercitii ca sa-ti pese mai putin. Fa in mod voit greseli sau da rasol in mod deliberat cand indeplinesti o sarcina marunta, una fara impact profesional sau personal, cum ar fi spalatul vaselor sau facutul patului. Incet incet iti va intra in cap ideea ca nu se sfarseste lumea daca nu faci totul perfect. Fixeaza-ti termene limita stranse pentru diversele sarcini si pune si ceasul sa une cand timpul s-a scurs, astfel incat sa nu mai ai timp sa mai bibilesti acea sarcina pana la perfectiune. Si, ca sa te distrezi, fa ceva la care stii ca nu excelezi. Daca atunci cand canti la dus cainele familiei incepe sa urle a jale, ia lectii de canto. Sau apuca-te de un sport de echipa cu niste coechipieri care stii ca nu joaca pentru a castiga, ci doar de dragul distractiei sau al berilor de dupa meci.
Cherry Pedrick, co-autoarea unui manual pentru schimbarea unor obiceiuri deosebit de enervante, iti spune cum sa scapi de ORICE obicei prost in cinci pasi:
- Retine momentele cand apare obiceiul prost si identifica situatiile in care acesta tinde sa se manifeste.
- Constientizeaza care sunt consecintele obiceiului tau. Fa o lista cu avantajele si dezavantajele pastrarii sau eliminarii obiceiului prost.
- Gaseste o alternativa de comportament la care sa apelezi cand apare tentatia de cadea din nou in obiceiul prost.
- Fixeaza-ti tinte. Alcatuieste-ti un plan cu tinte imediate de atins si tinte pe termen lung si premiaza-te de fiecare data cand atingi una dintre tinte.
- Nu uita ca esti om. Nu-ti smulge parul din cap daca re-cazi in vechile tipare de comportment. Aceste recaderi sunt parte fireasca din procesul schimbarii.
Imagine de Trương Hoàng Huy Ngân de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!