Shop
Ultimele 100 de articole

Vrei un job? Cele mai mari greseli de evitat intr-un CV

03 octombrie 2011, , Vizualizări:
sfatulparintilor_cariera_greseli_CV

In vremurile de-acum, cand pana si marile companii decid sa paraseasca Romania, gasirea unui job bun va fi o misiune greu de indeplinit, chiar si pentru un detectiv de talia lui Sherlock Holmes. Iar cand oportunitatea mult visata isi face aparitia batalia dintre candidati va fi tot asa de incrancenata precum razboaiele pentru suprematia lumii, purtate intre francezi si englezi. Tocmai de aceea orice atu poate fi decisiv pentru obtinerea victoriei.

 

Ce nu trebuie scris intr-un CV

Un CV bine realizat iti asigura, daca nu lozul cel mare, macar prezenta in finala. Asa ca merita sa petreci putin timp pentru scrierea unuia bun astfel incat directorul de Resurse Umane sa fie impresionat. Cum evitarea unor greseli capitale este la fel de importanta precum trecerea in CV a celor mai importante abilitati, iata ce NU trebuie sa scrieti in Curriculum Vitae:

 

1. Toate joburile de unde ai fost concediat

Oricine poate ramane fara job la un moment dat. Chiar daca noi trecem printr-o perioada de criza si este normal sa fi fost trecut pe lista disponibilizatilor, viitorul angajator va deveni foarte circumspect daca in CV-ul tau sunt trecute mai multe companii care te-au dat afara. In cazul acesta, fii convins ca vei fi trecut pe lista celor care nu vor primi programare pentru un interviu.

 

2. La intrebarea de ce vrei sa lucrezi la ei in companie, sa raspunzi ca iti doresti oportunitatea de a-ti etala noua cravata

Crezi sau nu, au fost oameni care au dat exact acest raspuns halucinant. Iti poti inchipui care a fost reactia celor care se ocupa de recrutare.

 

3. „Catelul va avea, cu siguranta, referinte bune pentru mine”

Exista companii care sunt interesate de referintele unui candidat. Daca le-au cerut, nu face greseala sa crezi ca nu le vor verifica si ca sunt trecute degeaba. Tocmai de aceea nu este o idee prea buna sa-ti treci cainele la referinte. Poate ca angajatorul se va amuza copios, insa nu vei fi chemat niciodata pentru o discutie.

 

4. Abilitati distincte, dar care n-au de-a face cu domeniul in care vrei sa obtii o slujba

E adevarat, job-urile presupun abilitati distincte, dar care sa aiba legatura cu postul pe care candidezi. Nu trebuie sa crezi ca vei impresiona pe cineva in cazul in care amintesti in CV, de modul fantastic in care realizezi tu moonwalk-ul. Poate doar in cazul in care ai aplicat pentru o trupa de dans. Altfel, nu vei obtine decat cel mult un zambet, inainte de a fi taiat de pe lista.

 

5. Nu trimite o poezie in locul scrisorii de intentie

Nici macar nu vei fi original pentru ca altii au facut-o deja. Cred ca stii si cu ce rezultat: ei bine, n-au obtinut postul visat. Nici macar nu au fost chemati pentru o discutie de principiu.

 

6. Puncte tari in vanzare: „degete indemanatice”

Poate ca degetele indemanatice iti pot aduce satisfactii foarte mari si exista suficiente job-uri care au nevoie si de asa ceva. Insa pentru vanzari sunt egale cu zero. Spre exemplu, ai nevoie de putere de convingere ca sa-i faci pe oameni sa cumpere, mai ales intr-o perioada de cadere economica precum cea pe care o traversam acum.

 

7. Nu folosi o adresa de e-mail de genul: „devoratoareadebarbati”

Poate ca ti-ai impresionat prietenii din adolescenta cu o asemenea adresa, insa directorii de resurse umane nu vor zambi la fel de usor. Sau vor folosi adresa ta pentru a le arata altor candidati ce NU ar trebui sa faca, daca isi doresc un job intr-o companie serioasa.

 

8. Nu raspunde cu NU la intrebarea: Ai angaja un candidat ca tine?

Au existat si persoane care au spus NU, la aceasta intrebare din preinterviul de pe site-urile de recrutare. In acest caz, ce-i mai ramane de facut celui care are nevoie de un om pentru a-si completa echipa? Sa iti ureze drum bun si noroc la alte preinterviuri on-line, ca de cele reale nu va avea parte prea curand, daca nu-si invata lectia.

 

9. „Timpul meu costa bani”

Sunt persoane care au pretins in CV sa fie remunerat cand este chemat la interviu, motivand ca „Timpul meu costa bani”. Si timpul directorului de resurse umane costa bani, asa ca nu se va obosi sa-l piarda cu un asemenea om.

 

10. „Eu nu sunt o lamaie”

Chiar crezi ca este nevoie sa faci aceasta precizare intr-un CV? Sau esti atat de acru incat trebuie sa fii sigur ca nu te vor confunda cu o lamaie.

 

11. Nu aminti in CV ca ai fost retinut pentru ca ti-ai bruscat seful

Nimeni nu este interesat sa aiba in companie un scandalagiu. Cu atat mai mult unul care a fost retinut de politie, pentru ca singurele argumente pe care le-a folosit in relatia cu superiorii, au fost pumnii.

 

N.B. Problemele ridicate, desi stupide, nu sunt fanteziste, ci culese de prin CV-uri reale.

 

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.