O investiţie profitabilă pe termen lung: băncile europene - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

O investiţie profitabilă pe termen lung: băncile europene

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » O investiţie profitabilă pe termen lung: băncile europene

Băncile europene au trecut prin vremuri grele în ultimii ani. Au fost principalele victime ale crizei financiare din 2008 (alături de băncile din întreaga lume) şi multe au primit ajutor consistent din partea statelor respective. După o oarecare revenire în 2010, a urmat o altă perioadă „neagră” în 2011-2012, cauzată de criza zonei euro (şi a datoriilor suverane). Iar în ultimul an diferite scandaluri şi nereguli sancţionate de autorităţi cu amenzi usturătoare le-au erodat şi mai mult imaginea şi profiturile.

 

Cu toate acestea, băncile au trecut printr-un important proces de consolidare. S-au recapitalizat, restructurat, şi-au „curăţat” (în mare parte) bilanţurile de credite neperformante şi au rezolvat problemele principale pe care le aveau. Astfel încât testele de stres realizate de Banca Centrală Europeană (BCE) în 2014 pentru a evalua capacitatea lor de a rezista la o eventuală prăbuşire conjuncturală au avut rezultate pozitive, dându-ne motive să credem că perioada cea mai dificilă a trecut. Mai mult, BCE se pregăteşte în perioada următoare să injecteze sume importante în sistemul financiar, bancile europene urmând să fie principalii beneficiari. Cu toate acestea, acţiunile băncilor se află la momentul actual la valori foarte scăzute.

 

Deutsche Bank (DBK) este una din cele mai mari bănci din Europa şi din lume. Totuşi, şi ea a fost puternic afectată de evenimentele negative din ultimii ani. Astfel, acţiunile DBK au atins în ianuarie 2009 un minim de 15 euro, au crescut în 2010 până la un maxim de 50 euro, pentru ca apoi să scadă din nou până în zona valorii de 24 euro, unde se află la momentul redactării acestui material.

După cum se poate vedea în graficul ataşat, din anul 2011 până în prezent preţul a oscilat în interiorul unui „canal”, între 22 şi 37 euro pentru o acţiune. Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

Citeste continuarea pe Ideisibani.ro

 

 

Photo credit: emtee22 / Foter / CC BY-NC-ND

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 14/01/2015