Shop
Ultimele 100 de articole

8 lucruri pe care nu trebuie să le spui şefului tău

16 iulie 2013, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - loc de munca - freedigitalphotos.net

Companiile mici şi mijlocii o duc din ce în ce mai rău, multe dintre ele se pregătesc să-şi închidă porţile, asta dacă n-au făcut-o deja, chiar şi unele dintre companiile mari se confruntă cu probleme din cauza scăderii veniturilor, ceea ce înseamnă că un loc de muncă bun este la fel de uşor de găsit precum o bucată de gheaţă în Sahara. În aceste condiţii de penurie a locurilor de muncă ultimul lucru pe care ţi l-ai putea dori este un conflict cu şeful direct. Tocmai pentru că atât de mulţi oameni îşi doresc un loc de muncă, trebuie să te gândeşti de două ori înainte de a deschide gura în faţa managerului tău şi s-o dai în bară.

Este adevărat că într-o lume perfectă relaţia dintre şef şi subaltern ar trebui bazată pe încredere şi respect reciproc, pe comunicare şi pe faptul că amândoi faceţi tot ce depinde de voi pentru a îndeplini un ţel comun. Însă nu trebuie să te culci pe o ureche. Locurile de muncă prietenoase sunt extraordinare, însă, ca o regulă de bază, ar trebui ca mereu să gândeşti înainte de a vorbi în prezenţa oricărei persoane cu autoritate, astfel încât mai târziu să nu regreţi că nu ţi-a ţinut gura.

Iată 8 lucruri pe care n-ar trebui niciodată să le spui la locul de muncă, mai ales şefului tău:

 

 

1: Ai auzit ce se vorbeşte despre X în IT? Scandalos, nu-i aşa?

În cazul în care un coleg de la locul de muncă nu-ţi este un prieten apropiat pe care îl cunoşti încă din copilărie, n-ar trebui să-i spui nicio bârfă. Discuţiile despre persoanele din birou pot cauza multe probleme, însă dacă sunt împlicaţi şi superiorii, atunci scandalurile pot lua proporţii astronomice. Tocmai de aceea n-ar trebui să vorbeşti de rău sau să te plângi unui coleg despre şeful tău, indiferent de câtă încredere ai în el. Bârfele sunt asemeni bulăgărelui de zăpadă care se tot rostogoleşte până devine imens şi niciodată nu ştii ce ajunge la urechile superiorului tău. Prin urmare, nu-ţi băga singur capul în laţ.

 

2: Putem vorbi puţin despre prima de concediu?

Evită discuţiile despre bonusurile de concediu sau de sărbători, sau de lipsa lor, cu superiorul tău. Chiar nu este cea mai fericită idee, mai ales acum când, din punct de vedere economic, lucrurile se degradează în fiecare zi. Un bonus este un bonus şi ar trebui să-i mulţumeşti şefului dacă îl primeşti, indiferent de forma în care vine sau de mărimea lui. Iar când este vorba despre o mărire a salariului, nu cere, pur şi simplu, mai mulţi bani. Abordează subiectul cu diplomaţie şi evită să-ţi prinzi managerul la înghesuială şi să-l ameninţi că pleci dacă nu-ţi satisface dorinţa; este posibil ca şi el să fie de partea ta când este vorba despre o potenţială creştere a salariului. Însă, în acelaşi timp, nu uita că ultimul cuvânt nu-l are şeful tău, ci directorul de resurse umane sau chiar directorul general.

 


3: Sunt ocupat. Dă-i lui X sarcina aceasta

Niciodată, dar niciodată nu trebuie să rosteşti următoarele 4 propoziţii în faţa angajatorului: “Nu pot”, “N-o fac”, “Este imposibil”, “Dă-i lui X sarcina asta” sau “Fă-o tu”. Dacă superiorul tău îţi dă ceva de făcut, prima reacţie ar trebui să fie, “Ok” (poţi să-ţi dai ochii peste cap după ce şeful a părăsit încăperea). Chiar dacă sarcina pare imposibilă pentru tine n-o respinge din start. Mai bine îţi programezi o întâlnire cu superioarul tău în legătură cu volumul de muncă pe care îl ai de făcut şi despre ce soluţii ai la dispoziţie. Supervizorul ar trebui să realizeze că angajaţii stresaţi sau care au prea multe sarcini de îndeplinit au tendinţa de a avea o productivitate scăzută şi, prin urmare, ar trebui să dea dovadă de înţelegere.

 

4: Am descoperit că aveţi un profil pe site-ul de socializare Y şi că doriţi să vă întâlniţi cu venina mea, proaspăt divorţată

Nu încerca să te amesteci în viaţa romanică a superiorului tău. Poţi interveni între colegi şi să le faci cunoştinţă, este o practică comună şi acceptată, însă nu te implica când este vorba despre superiorul tău, decât dacă el/ea ţi-o cere în mod expres.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.