Euro sau dolari americani? In ce valuta este mai bine sa iti pastrezi economiile - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Euro sau dolari americani? In ce valuta este mai bine sa iti pastrezi economiile

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Euro sau dolari americani? In ce valuta este mai bine sa iti pastrezi economiile

Ne-am obişnuit de atâta vreme să urmărim cursul valutar încât cu greu ne-am mai putea imagina viaţa fără el. Începând cu perioadele „tulburi” din anii ’90 (cu desele prăbuşiri ale leului) şi până în ultimii ani (caracterizaţi de o mult mai mare stabilitate) întâlnim aproape zilnic valorile cursului valutar. Şi chiar dacă, între timp, preferintele noastre valutare s-au schimbat, o grijă a rămas mereu aceeaşi: să ţinem măcar o parte a economiilor noastre în valută, ca să fim protejaţi. Lucru foarte înţelept. Dar în încercările noastre de a surprinde fiecare „tresărire” a monedei euro, am uitat că mai există încă o valută importantă: dolarul american.

 

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Astfel, în anii ’90 şi începutul anilor 2000 toată lumea vorbea numai despre dolarul american iar preţurile, salariile sau chiriile erau toate echivalate în dolari. „Inventarea” monedei euro şi introducerea ei în circulaţie în anul 2002 părea să nu impresioneze pe nimeni. În acea perioadă dolarul american încă mai era puternic, fiind cotat la aproximativ 1,16 euro (iar cursul euro/dolar la 0,86). Lucrurile au început însă să se schimbe destul de rapid, cu dolarul pierzând faţă de euro, astfel încât după anul 2003 euro a devenit mai puternic (şi toate preţurile au început să fie exprimate în euro). Căci dolarul intrase într-un con de umbră şi a continuat să se deprecieze până în anul 2007, când cursul euro/dolar a şi atins un maxim de 1,60.

Apoi lucrurile au început din nou să se schimbe, căci odată cu criza financiară (şi criza zonei euro) moneda unică a început să oscileze mult dar şi să scadă. Astfel, în luna mai 2014 euro a atins o valoare maximă de 1,40 dolari, după care s-a prăbuşit până la 1,25 dolari cât este acum. Ce urmează? Nu poate şti nimeni cu siguranţă, însă analiştii sunt de părere că sunt şanse mari ca scăderea euro şi întărirea dolarului să continue pe termen mediu-lung. Deşi nimeni nu poate spune cu certitudine care va fi cursul mâine sau săptămâna viitoare, este aşteptată o întărire a dolarului care să ducă cursul spre 1 euro = 1 dolar, sau poate chiar mai jos.

 

Dar de ce ar scădea atât de mult euro faţă de dolar?

 

Citeste continuarea pe www.ideisibani.ro.

In fiecare luni, miercuri si sambata Sfatulparintilor.ro iti ofera articole de la Ideisibani.ro. A fi prosper este dreptul tau din nastere, iar informatia potrivita te ajuta sa ajungi acolo unde meriti cu adevarat.

 

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 02/12/2014