Afla daca esti obsedat de munca si ce ai de facut - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Afla daca esti obsedat de munca si ce ai de facut

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Afla daca esti obsedat de munca si ce ai de facut

Daca gandurile referitoare la munca predomina de-a lungul unei zile si iti mananca energia, s-ar putea sa fie cazul sa iti reorganizezi prioritatile si sa dai sansa si altor capitole din viata ta sa se imbunatateasca.

Se intampla mereu sa te trezesti ca te gandesti la ce a mai ramas de facut la birou? Esti mereu preocupat sa tii minte ce trebuie sa faci a doua zi la muna in timpul liber destinat familiei sau partenerului? Grijile legate de munca au devenit obsedante si iti afecteaza somnul sau alte activitati sanatoase precum miscarea, hobby-urile sau pur si simplu relaxarea?

Daca da, este timpul sa te concentrezi si pe viata ta personala. Si trebuie sa te mobilizezi si sa creezi un echilibru potrivit pentru tine intre munca si distractie. Tony Schwartz, autor al cartii „Exceleaza in tot: patru metode de a ne transforma viata si munca”, sustine ca secretul in a trece peste preocuparile legate de munca este a reusi sa iti delimitezi clar cariera si a nu o lasa sa interfereze cu alte parti ale vietii tale. Asta te va ajuta atat pe plan personal cat si profesional. Iata cateva metode sugerate de Schwartz.

 

Bariere

·         Frica de a fi trecut cu vedere: ai impresia ca, daca nu esti complet dedicat muncii tale chiar si in timpul liber, vei ramane in urma colegilor tai. E ca si cum ai spune „Jobul meu este ca un tren care nu se opreste niciodata si, daca nu tin pasul cu el, ma va depasi si il voi pierde”.

·         Acces usor: e foarte usor pentru oricine sa fie conectat permanent la mail de la calculatorul de acasa sau chiar de pe telefon. Fie ca esti acasa, sau in vacanta, mail-urile de la serviciu curg. In plus, cercetatorii au descoperit ca deschiderea unui mail poate declansa in creier secretia dopaminei, hormonul placerii. Vom dori sa repetam experienta datorita placerii resimtite cand am primit vesti bune intr-un mail sau sms.

·         Identificarea cu munca: daca mare parte din increderea si respectul tau de sine provin din reusitele profesionale, este mai probabil ca munca sa iti acapareze usor usor si viata personala. Si cand la munca ai termene limita si esti permanent evaluat, este tentant ca munca sa aiba prioritate, deoarece acasa ai senzatia ca poti sa amani responsabilitatile; dar nu la nesfarsit.

·         Frica de timp liber: prea mult timp la discretie ajunge sa devina un chin. Ai timp sa te gandesti la problemele prezentului sau viitorului si ajungi sa fii ingrijorat si stresat. Preferi sa ai o activitate decat sa iti lasi mintea sa zburde aiurea.

 

Strategii

·         Fii proactiv: incepe ziua de munca optimist, odihnit si cu mintea clara, nu porni cu stangul, stresat deja pentru ce va urma. Nu toate sarcinile sunt la fel de importante, concentreaza-te intai pe cele urgente. Daca termini ce e cu adevarat important, acasa nu vei mai avea de ce sa iti faci griji.

·         Incepe devreme: de-a lungul zilei, productivitatea ta scade, devii obosit si te concentrezi mai greu. Deci este normal sa incepi cat mai repede cu ce este mai greu si iti solicita intreaga atentie.

·         Fa ce iti place: apeleaza la divese hobby-uri si pasiuni care te fac sa te simti implinit. Ele iti vor distrage gandurile de la munca. Te ajuta sa nu te plictisesti si nu iti lasa gandurile sa zboare la lucruri negative si deasemenea te impiedica sa ajungi sa te indentifici cu munca ta.

·         Deconecteaza-te: inchide telefonul, televizorul, detaseaza-te de ce poate sa iti produca griji si sa iti aduca vesti proaste. Macar la masa sau inainte de culcare uita de munca, politica, copii, griji ale viitorului. Relaxeaza-te. (Sursa: www.experiencelifemag.com)

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 16/01/2013