5 probleme pe care le-ai putea avea cu depozitele bancare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 probleme pe care le-ai putea avea cu depozitele bancare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » 5 probleme pe care le-ai putea avea cu depozitele bancare
Sunt deja mulţi ani de când băncile au devenit o prezenţă aproape constantă în viaţa noastră. Au devenit astfel tot mai cunoscute diferitele tipuri de conturi şi facilităţi pentru economisire pe care acestea le oferă, depozitele bancare fiind probabil cele mai uzuale instrumente financiare la care apelează românii.

Iată 5 aspecte pe care ar trebui să le lămureşti încă de la început atunci când intenţionezi să constitui depozitele bancare, pentru a nu deveni mai târziu adevărate probleme:

 

1. Siguranţa

Unul din cele mai importante motive pentru care depozitele bancare sunt atât de populare este faptul că ele sunt considerate a fi sigure.  Acest lucru este în principiu adevărat, chiar dacă nicăieri în lume nu există ceva absolut “100% sigur”.

Siguranţa depozitelor bancare este dată de faptul că ele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), care se obligă să restituie deponenţilor sumele depuse (în limita a 100.000 euro pe deponent) în cazul în care banca respectivă s-ar confrunta cu probleme financiare.

Atenţie, însă, căci nu toate băncile prezente în România participă la FGDB, pentru că legislaţia nu prevede această obligaţie şi pentru sucursalele instituţiilor financiare străine din interiorul Uniunii Europene.  Dacă nu eşti sigur că banca ta este membră a FGDB, poţi consulta aici lista cu băncile participante.

Iar dacă esti interesat de siguranţa maximă pe care o poţi avea pentru banii tăi, trebuie să ştii că riscul cel mai mic în orice ţară îl au titlurile de stat (certificatele de trezorerie) care, deşi se achiziţionează tot prin intermediul unei bănci, sunt garantate direct de către statul român (plus că dobânda astfel obţinută nu este impozitată, cum este cazul cu depozitele bancare).

 

2. Comoditatea

La prima vedere, depozitele bancare sunt foarte uşor de făcut, pentru că nu trebuie decât să mergi la banca unde ai deschis contul şi să semnezi o hârtie.

Pe de altă parte, atunci când doreşti lichidarea acestui depozit şi retragerea sumei respective este posibil să apară unele complicaţii, dacă doreşti să faci acest lucru în altă sucursală a băncii decât cea unde ai constituit iniţial depozitul.

Citeste continuarea pe IDEISIBANI.RO.

Data articol: 29/07/2015