Shop
Ultimele 100 de articole

ULUITOR! Ramanem BLOCATI la varsta la care am primit CEA MAI PUTINA IUBIRE in COPILARIE. Afla cum putem iesi!

28 mai 2021, , Vizualizări:
copil interior - sfatulparintilor.ro - pixabay_com- pexels-photo-1250452

Ti s-a intamplat sa vezi oameni de 20, 30, 40 de ani si sa ti se para ca sunt “copii”? Par blocati intr-o anumita etapa a vietii lor si asteapta sa fie iubiti asa cum si-ar fi dorit sa fie iubiti. Si aici raman pana cand invata ceea ce au de invatat.

La diferite varste sunt nevoi diferite, oamenii au nevoie de altfel de atentie si de altfel de dragoste din partea parintilor.  Daca nu sunt satisfacute aceste nevoi apar temerile, lipsa stimei de sine, neincrederea in ei insisi si in alti oameni.

La maturitate, acesti oameni sunt suspiciosi, dificili, pun tot timpul sub semnul intrebarii dragostea partenerului de cuplu. In intimitate sunt neajutorati si vulnerabili.

In jurul varstei de 2-3 ani, copiii invata sa fie independenti. Daca parintii fac totul in locul copiilor, chiar si cele mai simple lucruri, in mintea copilului se va instala ideea de neputinta. Copiii sunt incapacitate de a-si dezvolta diverse abilitati si se vor indoi tot timpul de puterea lor. La maturitate, acestia vor avea simptome obsesiv-compulsive, de paranoia, vor crede ca tot timpul cineva are ceva cu ei.

In jurul varstei de 3-6 ani copilul trebuie sa fie incurajat sa faca singur lucruri simple, sa exploreze, sa isi satisfaca curiozitatea si creativitatea. Cand copilul nu este lasat, ba chiar este pedepsit pentru faptul ca isi exprima sentimentele, se va instala vina si teama de esec. La maturitate, acesti copii nu vor avea vise mari, teluri indraznete, pentru ca nu vor avea curajul sa le indeplineasca. Vor fi pasivi in fata viata. Nu este exclus sa aiba probleme de natura sexuala (impotenta sau frigiditate) sau sa aiba comportament psihopatic.

Citeste si: Louise Hay: Fa-ti timp sa-ti ingrijesti copilul interior

In anii de scoala se formeaza valorile. Daca parintii pun la indoiala capacitatea copilului de a-si alege prietenii, ii pot crea acestuia sentimentul de inferioritate, ceea ce ii va destabiliza sentimentul de securitate. Daca va fi judecat numai dupa performantele scolare, la maturitate va deveni obsedat de munca si de diplome.

Daca te consideri captiv intr-una din situatiile descrise mai sus si vrei sa schimbi ceva, cunoaste-ti copilul interior. Vorbeste cu el, descopera-l, alina-l. Da-i sansa sa creasca.

Exercitiu

Ia o poza cu tine cand erai mic sau imagineaza-ti copilul din tine.

Ce varsta are copilul tau interior? Cum arata? La ce se gandeste? Cine e langa el? Ce e cu el?

Vorbeste cu el!

Ia o foaie de hartie si creioane de culori diferite. Tine un creion de o culoare in mana cu care scrii de obicei. Acesta va reprezenta mesajul adultului. Cu cealalta mana si cu cealalta culoare, scrie mesajul copilului interior.

In conversatia voastra sunteti doar voi doi. Cine face primul pas: tu sau copilul interior?

Intreaba-l ce vrea? De ce ii este dor? Ce isi doreste?

Vorbeste-i frumos, bland! Fii tu parintele pe care si l-ar fi dorit.

Acest exercitiu te va ajuta sa iesi din etapa de blocaj si sa mergi inainte cu iubire, incredere de sine si demnitate!

Nu rata nici: Te tine copilul interior pe loc? Cum sa iesi din cercul vicios

Sursa: wakeupyourmind.net

Foto: pexels.com

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.