Shop
Ultimele 100 de articole

TRAUMELE copilariei. Cum afecteaza traumele copilariei viata de adult. Cum sa te vindeci

13 februarie 2020, , Vizualizări:
TRAUMELE copilariei

Ce sunt traumele copilariei? Ce trebuie sa stii despre ele si ce trebuie sa faci pentru a te vindeca, astfel incat sa nu afecteze viata de adult? Vei afla raspunsurile la aceste intrebari citind in continuare.

Date de inceput

Joel, 24 de ani, nu a terminat liceul. Prefera sa fumeze marijuana decat sa invete. Dar lenea lui Joel este un comportament pe care l-a invatat. Joel a crescut cu bunicii sai, cu un bunic narcisist care ii spunea tot timpul ca nu va reusit nimic in viata. Acum, ca adult, Joel a internalizat acest sentiment. De ce sa mai incerci, daca esti “construit” sa esuezi?

Jessica a fost crescuta de o mama imprevizibila iar acum, la 37 de ani, are tot felul de relatii nereusite. Schimbariele de dispozitie ale mamei, starile de agresivitate ale acesteia nu i-au oferit Jessicai cea mai sigura copilarie din lume. Acum, Jessica trece prin viata ca o gazela, n-are incredere in tnimeni, este gata imediat sa faca saltul care sa o scape de pericol.

Atat Joel, cat si Jessica sufera de traumele copilariei. Ce ar trebui sa faca acesti tineri, dar si altii care se confrunta cu situatii similare?

Tipuri de traume

Traumele acute sau tulburarile de stress post-traumatic (TSPT) sunt binecunoscute publicului. Se vorbeste despre ele peste tot, de la seriale, la emisiuni in direct. Un soldat care isi vede prietenul cum moare traieste un stres traumatic. Amintirile il vor bantui, va avea cosmaruri sau momente fulgeratoare in care va revedea secventele dureroase.

Trauma complexa este ceva mai diferita. Ea este rezultatul unei forme de agresiune subtila, consistenta, de care nu ptoi scapa. Este ceea ce un copil experimenteaza atunci cand este atacat, fizic, verbal sau psihologic de cei care ar trebui sa il ingrijeasca. Este ridiculizat in loc sa fie idolatrizat, este abuzat in loc sa fie iubit, este respins in loc sa fie imbratisat. Este o trauma de care, spre deosebire de adulti, copiii nu au cum sa scape.

Cativa ani mai tarziu, traumele copilariei reapar sub forma unor consecinte nefericite.

Joel ar fi putut sa termine liceul, dar bunicul sau l-a impiedicat constant sa isi realizeze adevaratul potential intellectual. Desi bunicul a murit de mult, cuvintele acestuia inca il traumatizeaza pe Joel.

Jessica este inc ontinuare dezamagica de comportamentul celorlalti. La primul semn de disconfort pe care il are cu seful, colegii, potentialii parteneri, ea fuge. Meseria ei nu se va transforma niciodata intr-o cariera de success intrucat nimic nu este pe termen lung. Nici relatiile cu iubitii nu dureaza cine stie cat. Ea este prea fricoasa. Se teme sa nu fie dezamagita si atunci fuge. Aceasta este “mostenirea” priimta de la instabilitatea mamei sale.

Moartea nu “sterge” influenta pe care persoana respectiva a avut-o asupra copilului. Ba, mai mult, o solidifica. Pentru ca nu te mai poti contrazice cu “acuzatorul”. Bunicul lui Joel inca ii controleaza viata, iar mama Jessicai inca o tine pe loc. Niciunul dintre cei doi nu isi pot atinge adevaratul potential intellectual si emotional. Desi adultul abuzator nu mai exista, rana facuta de ei se adanceste.

Scriitorul American Eugene O’Neil scria: “Nu exista prezent sau viitor, ci doar trecut care se repeta din nou si din nou, acum”.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.