7 greseli pe care le faci cu trecutul tau. De ce nu trebuie sa-l ignori sau sa-l negi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 greseli pe care le faci cu trecutul tau. De ce nu trebuie sa-l ignori sau sa-l negi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » 7 greseli pe care le faci cu trecutul tau. De ce nu trebuie sa-l ignori sau sa-l negi
greseli trecut - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - girl-2786277_1920

Trecutul poate fi cel mai bun prieten al nostru, dupa cum poate fi cel mai mare dusman. Intamplarile din trecut ne pot bantui sau ne pot ajuta. Cheia este sa mergi mai departe intr-un mod cat mai sanatos posibil, acceptand consecintele intr-un mod constructiv.

Iata 7 greseli pe care le faci cu trecutul tau.

1. Infrumusetezi trecutul

Cand versiunea non-fictiune a trecutului tau nu este ceea ce ti-ai fi dorit, poti avea tendinta sa “infrumusetezi” cate putin. Un fel de poveste pescareasca despre prinderea unui rechin, cand tu n-ai prins decat un carasel. Putem sa spunem ca am avut o copilarie fascinanta, cand in realitate am trait intr-o familie dezorganizata sau abuziva.

Viata imaginata iti aduce o bucurie falsa si, inevitabil, poti ajunge la o realitate mai mult decat depresiva. Daca ai avut o copilarie nefericita, apreciaza anii dificili prin care ai trecut si cum te-au ajutat ei sa evoluezi intr-un caracter puternic. Accepta faptul ca parintii au facut ce au putut ei mai bine, cu cunostintele pe care le-au avut la momentul respectiv.

2. Ignori trecutul

Ignorarea trecutului este optiune foarte usoara, dar deloc sanatoasa. Constientizarea experientelor neplacute prin care ai trecut este primul pas spre vindecare. Indiferent daca ai trecut printr-un abuz de ordin fizic, emotional, sexual, psihologic, iti trebuie foarte mult curaj sa te confrunti cu acesta, insa un psihoterapeut iti poate veni in ajutor, te poate ghida in procesul de vindecare.

Acest proces nu inseamna sa iei raspunderea asupra ta sau sa te invinovatesti cu ceva, ci doar sa iti asumi responsabilitatea asupra raspunsului tau la acel trecut si intrarea in posesia controlului asupra vietii tale.

3. Romantarea trecutului

Acesta este un raspuns tipic persoanelor care traiesc intr-o relatie de cuplu abuziva. De dragul vremurilor trecute – poate bune odinioara – inchid ochii si transforma filmul horror pe care il traiesc intr-o pelicula romance stralucitoare. Daca relatia ta scoate ce e mai rau din tine, nu are rost sa transformi aceste sentimente toxice intr-o comoara nepretuita. Asculta-ti emotiile, mediteaza si lasa ratiunea si logica sa isi faca datoria.

4. Negarea trecutului

Negarea trecutului este mai rea decat ignorarea lui. De exemplu ai contribuit la “saparea” unui coleg de munca si ai fost prins, iar tu negi cu vehementa, desi stii ca este adevarat. Nimeni dintre noi nu are un “CV” curat, insa fuga de responsabilitate nu face deloc bine. Orice sfant are un trecut, orice pacatos are un viitor. Iar viitorul incepe in momentul in care nu iti negi trecutul.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/08/2020