Ce este karma și de ce este reală? 3 tipuri de karmă și cum funcționează  - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce este karma și de ce este reală? 3 tipuri de karmă și cum funcționează 

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Ce este karma și de ce este reală? 3 tipuri de karmă și cum funcționează 
Ce este karma
Credit foto: Depositphotos.com

Ce este karma? Cu toții am auzit expresia “ce dai, aia primești” dar cum funcționează? Este reală karma?

Karma a fost descoperită inițial în lecțiile religioase ale hinduismului și budismului, dar realitatea karmei a fost mult dezbătută. Potrivit dicționarului Oxford, în acele regiuni, karma este suma acțiunilor bune și rele ale cuiva într-una dintre viețile sale, despre care se crede că va decide ce se va întâmpla cu respectiva persoana în viața următoare.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Este karma reală?

Karma se pare ca este reala atunci când ni se întâmpla ceva bun sau rău. Karma este reală atunci când se explică atunci când anumiți oameni culeg recompense pentru a-si  ispăși pedeapsa extremă sau recompensarea soartei ca urmare a deciziilor luate.

A crede că karma este reală poate ajuta la menținerea societății pe linie. Karma este reală prin faptul ca prin ea, aducem bine în lume.

În afara credinței religioase, este greu de demonstrat dacă karma este sau nu reală. Unele religii antice învață că karma este ceea ce practici. Mai degrabă, este pur și simplu o credință în practică.

În budism, karma înseamnă în primul rând acțiuni intenționate în gândire, cuvânt și fapte, așa cum afirmă Tricycle.

Care este povestea din spatele karmei?

Karma este o credință care provine din tradițiile hinduism, budism și jainism.

Ideea de karma a apărut pentru prima dată în Rigveda (înainte de cca. 1500 î.Hr.), care este cel mai vechi text hindus, iar apoi a fost extinsă în Upanishade (c. 800-300 î.Hr.). Karma se realizează atât prin acțiuni bune, cât și intenții bune sau dorințe bune pentru ceilalți, prin urmare, karma îi inspiră pe oameni să urmeze faptele bune pentru a evita repercusiunile rele și să urmeze o acțiune spirituală pentru a neutraliza efectele karmei.

Karma este, de asemenea, practicată pentru a urma pașii de a pune capăt karmei și a consecințelor karmice pentru a elibera pe cineva din ciclul nașterii și cel al morții, care este numit mokṣa sau nirvāṇa.

Citeste si: Cum sa-ti faci o karma buna. Urmeaza neaparat aceste 8 cai!

În hinduism, Karma este o parte a scopului vieții hindusului.

Potrivit Enciclopediei Istoriei Mondiale, scopul hinduismului este de a recunoaște unitatea esențială a existenței și a Atmanului, care este aspectul superior al sinelui individual și o parte din sinele tuturor celorlalți, precum și Sufletul/Mintea.

Printr-un angajament față de dharma, datoria cuiva în viață și față de karma, care înseamnă acțiunea adecvată, cineva poate scăpa de legăturile existenței fizice și poate scăpa de samsara, care este ciclul renașterii și morții, și se poate reuni cu Brahman, sau Suprasuflet suprem (Dumnezeu).

În budism, karma este o lege a cauzei și efectului, iar lucrurile pe care cineva alege să le facă, să le spună sau să gândească pun karma în mișcare.

Karma determină unde și ce va renaște o persoană, precum și statutul ei în viața următoare. Dacă o persoană are karma bună, atunci ea se poate renaște într-unul dintre tărâmurile cerești, însă dacă acesta are o karma proastă, va renaște ca animal sau va fi chinuită într-un tărâm al iadului. Budiștii cred în „condiționarea” karmică, care este un proces în care natura unei persoane este modelată de acțiunile sale morale și fiecare acțiune vă modelează caracterul pentru viitor.

Obiceiurile pozitive și negative se pot forma în timp și, de asemenea, reîncarnarea, care face ca oamenii să aibă karma fie bună, fie rea. Pentru a atinge nirvana, budiștii trebuie să urmeze calea de opt ori, care este sugerată de fondatorul Siddhartha Gautama, sau Buddha, care este un set de opt moduri corecte de a gândi și a acționa.

În cele din urma, în jainism, karma este concepută sub forma unor particule care pătrund în univers.

Particulele subtile se agață de un suflet care îi ascunde forma inerentă și perfectă. Karma este altfel cunoscută ca o contaminare a sufletului care este pătat cu diverse culori și materie karmică care întruchipează sufletul și este o forță materială.

Pentru a obține mântuirea din forța materială karmică, trebuie să urmezi un cod strict de comportament spiritual și etic bazat pe cele Cinci Legăminte, (Ahimsa (non-violență), Satya (spune adevărul), Asteya (non-violență). -furt), Brahmacharya (castitate sau fidelitate față de un soț), Aparigraha (non-atașament).

Ce înseamnă karma de fapt?

Credința în karma este tradusă ca fiind „intențiile pricepute tind spre rezultate plăcute și intențiile nepricepute spre rezultate dureroase”. Cu toate acestea, este puțin diferită de perspectiva modernă a karmei.

Îndrumarea budistă explică faptul că aceste intenții trebuie „să fie lipsite de lăcomie, aversiune și amăgire”. Aceasta pare să fie partea în care ne pierdem puțin când vine vorba de karma. Chiar și eu sunt victima luării unei decizii care cred că mi va aduce beneficii, pe termen lung, folosind karma ca scuză. Cu toate acestea, karma este reală atunci când este înrădăcinată în abnegație, deoarece obligă persoana să ia orice acțiune pentru a promova cauza și efectul.

Te mai poate interesa: Ai karma Razboinicului sau karma Blandetii? Afla secretele destinului tau ascunse in data nasterii

De asemenea, apare și importanța înțelepciunii în intențiile noastre.

Când luăm decizii care sunt bine gândite, este mai probabil să obținem rezultate pozitive și poate fi numită „karma” sau karma bună. Budismul acceptă inevitabilitatea suferinței, ceea ce implică că o karma proastă sau rezultatele negative vor continua să se prezinte.

Acesta este motivul pentru care Buddha a îndemnat să nu elaboreze toate implicațiile karmei. Triciclul descrie: „acțiunile dau rezultate, dar nimeni nu merită să sufere”. Din păcate, nu există nicio modalitate de a supraviețui efectelor karmei.

La fel ca mulți alții, prima mea introducere în ideea de karma a venit de la mama mea, care a folosit-o ca o modalitate de a mă asigura că cei care mi-au greșit vor primi ceea ce urmează.

A fost convenabil să știu că, cu timpul, vor fi pedepsiți pentru că m-au rănit.

De aici, deciziile pe care le-am luat au venit cu dorința de a nu primi niciodată aceeași pedeapsă.

Am simțit că, rănind intenționat pe cineva, karma proastă va apărea în calea mea. Cu toate acestea, sunt om și greșesc. Deci, nu m-aș hotărî întotdeauna cu alegerea potrivită. Mi s-a întâmplat ceva rău? Dacă da, a fost trecut cu vederea ca o coincidență? Sau am văzut-o ca pe cursul natural al vieții?

Acest ciclu a continuat pentru ceea ce mi se pare toată viața – dorind să cred că alții ar putea fi pedepsiți și sperând că va trece peste mine. Karma ne-a împins pe toți să credem într-o funcționare cosmică puternică și poate că acesta este singurul adevăr de care avem nevoie.

Cu toții vom suferi și ne vom ridica, la fel cum toți vom primi binecuvântări și vom oferi altora. Călugărul budist american Theravada, Thanissaro Bhikkhu, clarifică că „singura fericire care este cu adevărat de încredere – și cu adevărat inofensivă peste tot – este fericirea nirvanei, care nu depinde deloc de karma”.

Speranța în budism este că renunțăm la tensiunea karmei și găsim drumul spre lumina.

Citeste si: Uranus in Taur inca 5 ani. Ce trebuie sa stii!

Cu ce te ajuta sau te rănește Karma?

Pur și simplu, modul în care percepem karma nu este real. Cu toate acestea, karma este o adevărată reacție socială, psihologică, la evenimente. Cu toții găsim propriile noastre moduri unice de a fi cea mai buna versiune a noastră. Dacă karma este modul în care îți găsești motivația, nu este nimic în neregulă cu asta, iar a crede în ea te poate ajuta dacă atragi o karma bună și te poate răni dacă nu o eviți pe cea rea.

Profesorul de la Universitatea Radford, Ian Barland, explică că „nu este o forță mistică a universului care restabilește echilibrul, pedepsește cei care fac răul și îi răsplătește pe cei blânzi”.

Amintiți-vă întotdeauna că acțiunea karmică se bazează pe iubirea de sine. Karma te poate ajuta dacă faci bine pentru bucuria de a face bine, a accepta că lucrurile nu pot fi întotdeauna perfecte și să de bucuri de lucrurile mici care îți ies în cale în fiecare zi.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 19/05/2023