7 lectii de viata invatate de copii din relatia parintilor lor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 lectii de viata invatate de copii din relatia parintilor lor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » 7 lectii de viata invatate de copii din relatia parintilor lor
lectii de viata invatate de copii

Petreci ore intregi citind si informandu-te cum sa-ti inveti copilul sa fie bun, iertator, gratios. In realitate insa, copiii invata aceste lucruri urmarindu-te pe tine, ca parinte, cum te comporti si mai putin din ce-i spui ca trebuie sa faca.

Iata 7 lectii de viata invatate de copii din relatia parintilor lor.

1. Cum sa tratezi pe cineva cu respect

Nu numai felul in care vorbesti cu partenerul de viata este observat de catre cei mici. Ei acorda o deosebita atentie si modului in care vorbesti despre celalalt parinte. Asa ca este indicat sa fii atent la cuvintele pe care le folosesti. Poti pierde mai mult decat crezi.

2. Cum sa se integreze in echipa

Atunci cand un copil vede ca doar mama aduna rufele murdare si doar tata are grija de gradina. Intr-o lume in care se pune foarte mare accent pe munca in echipa, ai grija ca cel mic sa va vada si strangand rufele, si avand grija de flori. Bonus: copiii sunt mai tentati sa faca treburile casnice atunci cand nu vad ca o anumita sarcina este strict de datoria mamei sau a tatalui.

Citeste si: 7 obiceiuri care intaresc relatia parinte-copil

3. Ce inseamna angajament

Casnicia nu este numai lapte si miere, mai are si momentele ei dificile. Cand copilul va vede muncind, frustrati, nervosi, faliti, bolnavi, someri, isi da seama ca mariajul nu este ceva perfect, insa stie ca impreuna, uniti, puteti trece peste toate.

4. Ce inseamna negociere

Tu vrei o canapea, sotul vrea o masina. Presupunand ca nu se pot cumpara amandoua de-odata, negocierea este calea de mijloc. Iar formula “Eu castig mai mult, eu hotarasc!” iese din discutie daca vrei sa-i arati copilului tau ca exista respect reciproc si negociere echitabila in familie. Insa o discutie de genul “Hai sa cumparam asta acum si cealalta in urmatoarele X luni” il invata ca pot exista si solutii de compromise pe care cel mic le poate aplica la scoala/gradinita sau locul de joaca.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/02/2021