8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Goji
Fructele goji intra in categoria fructelor de padure. Ele fac parte de multa vreme din istoria medicine traditionale chineze. Din goji se pot face tincturi, suc si vin.
Beneficii goji
Fructele goji sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti. Sunt o sursa bogata de carbohidrati care confera energie, dar si aminoacizi care aduc un aport de proteine corpului uman. Goji imbunatatesc sanatatea ficatului, rinichilor si a ochilor, precum si functionarea sistemului imunitar.
Cum sa folosesti goji
Sucul de fructe goji este revigorant. Il poti prepara usor punand la blender fructele si apa de cocos. Mai poti adauga goji in cereal, terciuri si chiar in briose.
Citeste si: Goji. 8 informatii importante pentru sanatatea ta. Cum se cultiva goji
Seminte de chia
Aceste seminte micute sunt cultivate si consumate in America Centrala si de Sud inca din anii 3500 I.Hr. Aztecii foloseau semintele de chia la ritualurile dedicate zeilor.
Beneficii chia
Semintele de chia sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, inclusiv acizi grasi omega-3. Ele ajuta la echilibrarea nivelului de zahar in sange si reduc tensiunea arteriala si inflamatiile.
Cum sa folosesti chia
Poti adauga semintele de chia in smoothie-uri, in cereale, in sucuri si salate sau sosuri pentru un plus de fibre si protein. Scufundate in apa, ele capata o textura gelatinoasa si pot fi un bun inlocuitor pentru oua in dietele veganilor. Nu este recomandat sa le mananci crude intrucat se pot umfla de la saliva si pot fi greu de inghitit.
Citeste si: Seminte de chia: Beneficii uluitoare pentru sanatate si contraindicatii + 4 retete BONUS
Cocos
Nuca de cocos provine dintr-o specie de palmieri tropicali. Nuca de cocos este adorata de o lume intreaga datorita gustului bogat in arome al pulpei, dar si pentru apa cu proprietati revigorante.
Beneficii cocos
Apa din nucile de cocos verzi este bogata in potasiu si alti electroliti de care corpul are nevoie pentru a se recupera dupa un effort mediu sau intens. Apa de cocos contine mai mult potasiu decat bauturile dedicate sportivilor.
Pulpa nucii de cocos este bogata in acizi grasi saturati, fibre insolubile care ajuta sistemul digestiv, precum si in minerale precum magneziu, potasiu.
Uleiul de cocos extract din pulpa nucii contine substante care ajuta organismul sa mareasca rata metabolismului si sa arda mai bine grasimile.
Cum sa folosesti nuca de cocos
Uleiul de cocos este stabil la temperaturi inalte, de aceea poate fi folosit la gatit la temperaturi inalte. Poti adauga unt de cocos in tarte, clatite, in lapte, in cereale, terciuri, granola. Dar poti sa-l intinzi si pe paine.
Nu rata nici: Ulei de cocos – Miracolul din bucatarie: Utilizari neasteptate, beneficii pentru sanatate
Seminte de canepa si ulei de canepa
Originala in Asia Centrala, canepa era cultivata pentru fibra sa, inca din anul 2800 I.Hr. In zilele noastre, semintele de canepa au devenit foarte populare.
Beneficii seminte de canepa
Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de vitamina E, popasiu, fier, calciu, magneziu, zinc si alte minerale. Ele sunt bogate in fibre si proteine. Acestora le adaugam acizii grasi omega-3 si omega-6 responsabili pentru sanatatea inimii si a creierului. Laptele de canepa este extras din seminte si este o excelenta sursa de protein, minerale si grasimi sanatoase.
Uleiul de canepa este extras din alte parti ale plantei si are compusi cannabionoizi. Acestia ajuta la functionarea sistemului imunitar si protejeaza somnul
Cum sa folosesti semintele de canepa
Semintele de canepa pot fi mancate ca atare sau pot fi adaugate in smoothie-uri, iaurt, terciuri si salate. Poti, de asemenea, sa prepari o varianta de hummus din seminte de canepa.
Seminte de in si ulei de in
Inul este cultivat si utilizat de mii de ani in Ayurveda, desi in unele locuri (Canada, China, India, Etiopia, Statele Unite), se folosea doar fibra pentru haine.
Beneficii seminte de in
Semintele de in sunt bogate in fibre, protein, acizi grasi omega-3 si omega-6, acizi grasi polinesaturati, antioxidanti. Semintele sunt mai bogate in omega-3 si acizi alfalinoleici (ALA) decat orice alta planta de pe pamant. Semintele de in echilibreaza nivelul de estrogen in organism si usureaza simptomele menopauzei.
Cum sa folosesti semintele de in
Semintele de in macinate sunt mai bune decat cele intregi (mai greu de digerat). Adauga seminte de in in cafea, lapte, smoothie-uri, terciuri si chiar in placinte. Poti adauga seminte de in in chiftele sau perisoare, in salate, supe sau orice alte alimente prefer.
Te mai poate interesa: Seminte de in. De ce si cat sa mananci. Cine ar trebui sa le evite
Lista poate continua
Desigur, aceasta lista poate fi continuata cu produse precum miere, propolis, aloe vera, iarba de grau, alge marine.
Sursa: mindbodygreen.com
Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!