Felul in care gandesti, inveti sau actionezi este afectat nu doar de tipul alimentelor folosite, dar si de cum e preparata mancarea, cum si cand o mananci si ce alimente reunesti la o masa.
Specialistii in nutritie de familie de la Askdrsears ne invata cum sa stimulam creierul si inteligenta copiilor nostri prin alimentatie.
Distreaza-te impreuna cu copilul tau invatand cele mai frumoase cantece ale copilariei. Ai aici o colectie!
Alege combinatia corecta de proteina – carbohidrati
Performanta creierului dupa o masa este afectata de asemenea si de carbohidratii consumati alaturi de proteine. Daca masa este prea bogata in calorii, efectul va fi unul de moleseala, oboseala si letargie dupa masa, caci se incetineste activitatea si eficienta creierului. Asadar, ca sa ai o minte agera (sau sa iti ajuti copilul sa aiba minte agera) mananca o masa care este:
– Bogata in proteine energizante
– Cu carbohidrati complecsi, avand indice glicemic mic sau moderat
– Cu un un aport caloric relativ mic.
Te mai poate interesa si: Cum influenteaza cititul creierul copilului
Iata noi sfaturi cu privire la efectul categoriilor de alimente asupra accelerarii randamentului copiilor nostri:
– Carbohidratii sunt prietenosi cu creierul.
Creierul foloseste 20% din necesarul de carbohidrati al corpului. Insa este selectiv cu privire la tipul de glucide pe care le primeste si cum le proceseaza. Prefera o cantitate constanta periodic si atunci este multumit. In schimb, daca nivelul zaharului din sange fluctueaza, creierul genereaza un comportament dezechilibrat, nervos. Unii carbohidrati calmeaza creierul, altii il agita.
– Atentie la caderile cauzate de zahar.
Diferite produse cu zahar afecteaza diferit creierul si deci faptele si gandirea copiilor. Dulciurile cu efect negativ sunt cele ce contin glucoza, dextroza si sucroza. Sunt zaharuri foarte procesate ce se gasesc in bomboane, inghetata, siropuri, checuri ambalate si zaharul de masa. Acestea ajung rapid in sange, crescand nivelul glicemiei, generand o cantitate mare de insulina, dupa care energia degajata de ele se consuma rapid, lasand sangele in stare de hipoglicemie. Aceste variatii afecteaza comportamentul si concentrarea copiilor sau adultilor. Cele mai bune zaharuri pentru creier sunt cele din carbohidratii complecsi ce se gasesc in fructe. Mentin si nivelul glicemiei constant in sange, au si aport de fibre pentru intestine si genereaza si energie din belsug corpului.
– Fructele sunt necesare creierului.
Grapefruit, mere, cirese, portocale, struguri. Fructul intreg e mai util creierului decat sucul din acel fruct. Iar sucul de fructe cu multa pulpa e mai util creierului decat sucul dat prin strecuratoare.
– Cereale
Fulgii de ovaz si fulgii cu tarate au cel mai mic indice glicemic.
La fel spaghetele si orezul. Fulgii de porumb sau cerealele invelite in zahar au un indice glicemic mai ridicat.
– Legume si fructe
Legumele precum fasolea, nautul, lintea au indice glicemic mic in timp ce cartofii si morcovii preparati au un indice glicemic mult mai ridicat.
– Lactate
Laptele si iaurtul au indice glicemic mic, mai mare decat legumele dar mai mic decat fructele. Evitati iaurtul cu zahar sau fructe adaugate din comert.
– Incurajeaza rontaitul de legume intre mese.
Copiii raman fara combustibil mult mai repede si simt nevoia unei gustari. Incurajeaza-i sa consume gustari sanatoase. Creeaza boluri cu mai multe compartimente in care puneti bucatele mici de legume diferite, de culori diferite si un loc unde copiii pot inmuia legumele alese intr-un delicios sos de iaurt. Copiii adora sa faca acest gest. Da denumiri simpatice fiecarui compartiment de legume si inventeaza povesti si competitii intre ele. (roti de banana sau de morcovi, copacei de brocolli, luna din bucati de mar unse cu unt de arahide.
– Nu neglija proteinele.
Proteinele din alimentatie au un efect direct asupra creierului pentru ca ofera aminoacizii din care sunt facuti neurotransmitatorii, cei care transmit semnalul in creier de la o celula la alta. Cu cat hranesti mai bine acesti mesageri, cu atat mai eficient isi vor face treaba, fie cu efect de calmare, fie cu efect de energizare a creierului. Proteinele care energizeaza creierul sunt: pestele, fructele de mare, soia, carnea, ouale si lactatele. Proteinele care au mai degraba efect de relaxare a creierului sunt: ciocolata, nucile, migdalele, semintele de floarea soarelui.
Citeste si: Cum afecteaza televizorul creierul copilului
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?