Cum afecteaza televizorul creierul copilului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum afecteaza televizorul creierul copilului

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum afecteaza televizorul creierul copilului
Cum afecteaza televizorul creierul copilului

Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa te joci cu cel mic, motiv pentru care ti-e mult mai usor sa il lasi in patut, uitandu-se linistit la televizor.

Specialistii considera ca, cu cat un copil se uita mai mult la televizor, cu atat mai tare ii este afectat creierul, in mod negativ. Tu probabil consideri ca, uitandu-se la televizor, copilul mai invata  ceva si ca il linistetste sa auda constant voci in jurul sau, dar concluzia generala este ca privitul la televizor are efecte negative asupra inteligentei verbale a copilului in crestere.

Citeste si: Cum sa stimulezi creierul copilului tau prin alimentatie

In momentul in care copilul priveste la televizor, creierul lui nu realizeaza nicio actiune, nu este supus la niciun proces complex, ba mai mult, starea generala este de pasivitate.

Acest moment va fi perceput de creier precum un moment de  sistare a oricarei activitati de concentrare, de gandire. Creierul devine dependent, o data cu trecerea timpului, de acest moment. Cu toti observam acest lucru, atata la copii nostri, cat si la copii prietenilor sau cunostintelor – de multe ori ne aflam in situatia in care santajam copii sa  isi faca curat in camera, sau sa isi faca temele, in schimbul catorva ore la televizor, deoarece stim ca vor accepta. Mai mult decat atat, cercetatorii au observat ca, pe termen lung, privitul la TV cauzeaza  deficiente in ceea ce priveste gandirea logica si analitica, deficiente de vorbire, dificultati cand vine vorba de scris si citit.

Copiii copiza comportamentele supereroilor din desene-animate sau din filmele pe care le vizioneaza. Astfel, ajung de foarte multe ori sa se raneasca sau sa raneasca alti copii, fara a constientiza raul facut. Acest lucru se intampla, in principal, din cauza naturii desenelor animate de astazi, in care raul este promovat si extrem de puternic.

Te mai poate interesa si: Cum sa dezvolti creierul copilului. Afla cheia succesului

Specialistii argumenteaza ca timpul petrecut in fata televizorului sau calculatorului afecteaza dezvoltarea  creierului uman.

Este extrem de cunoscut faptul ca  mediul in care creste copilul joaca un rol important in dezvoltarea personalitatii lui. Dar si creierul resimte efectele mediului. Tot ceea ce vede cel mic, toti stimuli care ii atrag atentia ii pot modifica structura creierului. In cazul vizionarii TV, aceasta activitate afecteaza modul in care creierul celui mic va raspunde in viitor la lumea reala si modul in care va procesa informatii.

La cele mantionate mai sus, specialistii adauga si defectele de vedere care pot aparea la copiii daca distanta fata de ecranul televizorului nu este corespunzatoare. In plus, exista foarte multe alte lucruri pe care cel mic ar putea sa le faca in timpul in care sta la televizor. In acest sens, este vident faptul cu i-ar fi mai util coloratul unei carti sau interactiunea cu tine sau cu cineva din familie.

Sfatul general este acela de a evita prezenta televizorului in viata copilului tau de la o varsta frageda. Incearca pe cat posibil sa ii limitezi timpul pe care il petrece in fata ecranului, daca nu reusesti sa il excluzi de tot.  Apeleaza la alte metode de a-ti tine copilul ocupat in timp ce tu iti faci treaba prin casa.

Nu rata nici: Cum influenteaza cititul creierul copilului

Imagine de my best in collections – see and press 👍🔖 de la Pixabay

Data articol: 14/06/2021