Cum influenteaza cititul creierul copilului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum influenteaza cititul creierul copilului

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum influenteaza cititul creierul copilului
Cum influenteaza cititul creierul copilului

Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai bine la scoala cu cat numarul cartilor de acasa este mai mare. Principala conditie este sa le citeasca. Intai de toate, insa, parintii ar trebui sa le citeasca.

Cititul cu voce tare si beneficiile lui

Cititul cu voce tare contribuie la imbunatatirea chimiei creierului. Mai mult decat atat, cititul cu voce tare intareste legatura parinte-copil. Cu cat parintii le citesc copiilor mai devreme, cu atat progresul scolar va fi mai evident.

Sunt studii care au demonstrat ca dezvoltarea creierului unui copil de 3-5 ani este diferita in cazul in care parintii au obisnuit sa-i citeasca cu voce tare. In plus, copiii stimulati prin citire aveau activitati mai intense in zone ale creierului responsabile cu intelegerea narativa si vizualizarea creativa. De asemenea, in creier erau mai active zonele responsabile cu ascultarea.

Te mai poate interesa si: De ce e important sa-i citesti bebelusului tau

Obiceiurile sanatoase se deprind devreme

Potrivit specialistilor, la scoala se deosebesc imediat copiii carora li s-a citit si copiii carora nu li s-a citit de mici. Acestia din urma au mai putin dezvoltate abilitatile de a asculta, de a intelege, iar vocabularul nu este foarte dezvoltat. In plus, au o dorinta scazuta de a citi atunci cand invata literele.
Este recomandat ca cel putin o data pe zi sa-i cititi copilului cu voce tare. Tinta nu ar trebui sa fie doar succesul pe plan academic, ci si intarirea relatiei parinte-copil.

Nu rata nici: Cum sa-ti faci copilul sa citeasca

Sursa: Awesometips.pw

Foto: Pixabay.com

Data articol: 13/06/2021