Turmericul este o planta ce creste in Asia si America Centrala. De mii de ani, condimentul se foloseste in medicina traditionala indiana pentru diverse afectiuni.
Cercetatorii au descoperit ca, in combinatie cu piperul negru, proprietatile turmericului se accentueaza.
Atat turmericul, cat si piperul negru contin substante active ce au rol antiinflamator si antioxidant.
Substante active din turmeric si piper negru
Principalul compus al turmericului este curcuminul, un polifenol cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
De partea cealalta, piperul negru contine piperin, un compus bioactiv similar capsaicinei. Piperinul ajuta la reducerea simptomelor de greata, a durerilor de cap si imbunatateste digestia. In plus, are si proprietati antiinflamatorii.
Mai mult piperinul ajuta la absorbtia in organism a altor substante nutritive, in special a curcuminului. Acesta din urma este mai greu de absorbit in orgnanism, de aceea este indicata combinarea celor doua condimente.
Citeste si: Ceai de turmeric, beneficii pentru sanatate
Beneficii turmeric si piper negru
In lumea stiintifica, exista doua teorii cu privire la modul in care actioneaza piperinul in favoarea absorbtiei curcuminului.
Se presupune ca piperinul relaxeaza peretele intestinal si permite moleculelor mai mari de curcumin sa treaca mai departe si sa fie absorbite.
Sau piperinul incetineste metabolismul ficatului mai mult timp cat sa-i permita curcuminului sa fie absorbit.
Dar iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale celor doua substante active din piper si turmeric.
1. Reducerea durerilor si diminuarea inflamatilor
Asa cum am mentionat mai sus, atat turmericul, cat si piperul negru au proprietati antiinflamatorii. Ele au beneficii dovedite in lupta impotriva artritei. Combinate, cele doua contribuie la reducerea durerilor.
Citeste si: Ce se intampla in corpul tau daca bei o ceasca de apa cu turmeric in fiecare dimineata
2. Previn aparitia cancerului
Mai multe studii au scos la lumina faptul ca turmericul, prin substanta sa activa, curcuminul, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Acelasi lucru il face si piperinul. In momentul de fata se efectueaza studii suplimentare care sa certifice ce tipuri de cancer pot fi prevenite prin combinatia celor doua elemente.
Siguranta si dozaj pentru turmeric si piper negru
Atat curcuminul, cat si piperinul sunt considerate sigure si nu exista recomandari speciale in legatura cu dozajul.
Totusi, sunt persoane care experimenteaza greturi, dureri de cap iritatii ale pielii dupa ingerarea unei cantitati mai mari de curcumin.
In cultura indiana, turmericul si piperul negru se adauga in ceaiuri sau se combina cu ulei de masline, ulei de cocos sau ghimbir.
Sursa: care2.com
foto: pixabay.com