Ingrijorarea a devenit sport national. Indiferent de situatia sociala, financiara ori personala intotdeauna exista motive de neliniste fie care este vorba despre achitarea facturilor, pierderea job-ului, bani pentru a tine copilul la scoala si lista poate continua la nesfarsit. In Romania nu exista foarte multe date legate de acest subiect insa in SUA, potrivit Asociatiei americane de lupta impotriva Depresiei si Anxietatii, bolile legate de anxietate sunt cele mai intalnite tulburari mentale diagnosticate. Aceste afectiuni merg mana in mana cu depresia si costa bugetul peste 42 de miliarde de dolari pe an. Oamenii care sufera de anxietate sunt de 3-5 ori mai predispusi sa mearga la medic si au sanse mari sa fie internati pentru boli psihice.
Cei care sunt interesati de starea de bine se simt aproape enervati de sfaturi precum „treci peste situatia respectiva”, „relaxeaza-te” si „nu te concentra pe necazuri”. Aceste indemnuri sunt foarte corecte, insa exista un motiv serios pentru care oamenii se simpt inclinati sa le reziste. De ce? Creierul uman este predispus la ingrijorari.
Practic, aceleasi circuite ale creierului responsabile pentru superinteligenta umana din lobii frontali (care permit luarea deciziilor, rezolvarea problemelor si planificarea) produc, de asemenea, si ingrijorarile. Pentru creier singura diferenta dintre ingrijorare si planificare este nivelul implicarii emotionale si a orientarii procesului intr-o anumita parte a creierului. Bineinteles ca toata lumea stie ca ingrijorarea este incarcata cu multe emotii negative.
Insa principala prioritate a creierului tau este sa te tina in viata si a evoluat astfel incat isi face treaba exceptional de bine. Uneori, ingrijorarea – un mecanism care iti poate salva viata – este raspunsul corpului la un pericol. In aceasta prioada, totusi, acest mecanism nu-si mai are rostul. Asa ca trebuie sa faci anumite lucruri astfel incat sa iesi din capcana grijilor. Trebuie sa inveti sa ghidezi gandirea si sa calmezi circuitele fricii. Iata cateva modalitati prin care s-o faci.
- Invata sa fii atent la emotiile tale
Primul pas prin care sa reduci ingrijorarea este sa inveti sa o recunosti atunci cand isi face aparitia. Fiind constient de propria stare emotionala cortexul frontal va impiedica declansarea raspunsului amigdalei de lupta ori fugi. Potrivit unui studiu, s-a observat ca atunci cand participantii au recunoscut o emotie creierul lor s-a linistit.
- Respira adanc
Inspiratiile profunde pe nas si expiratiile lente pe gura calmeaza sistemul nervos si reduce raspunsul corpului la stres. Gandeste-te astfel: daca respiratia si ritmul cardiac se intensifica in mod natural in conditii de stres pot alege sa inversezi procesul printr-o respiratie lenta. In acest fel vei transmite corpului mesajul ca esti relaxat si, in acest fel, te vei relaxa – ca prin minune.