Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
Saptamana 40 de sarcina
Credit foto: Depositphotos.com

Ai ajuns la saptamana 40 de sarcina si nu dai semne de nastere?! Ai rabdare! Vei avea, in curand. Abia peste doua saptamani se pune problema depasirii termenului.

Saptamana 40 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 51,2 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 3462 g

Este cat… un dovleac mare

Imagine de Pexels de la Pixabay

Bebelusul tau a crescut si e gata sa te cunoasca. Pe masura ce timpul trece, intregul sau organism se maturizeaza si se pregateste sa supravietuiasca lumii din afara uterului. Celule de grasime de sub piele continua sa se formeze si micutul tau va avea la nastere, obrajorii irezistibili pe care ii vei saruta non-stop.

Este ultima saptamana de sarcina, insa daca nu nasti in aceasta saptamana nu trebuie sa-ti faci griji. Micutii vor veni cand vor fi cu adevarat pregatiti. Abia inspre saptamana 42-43 se poate considera ca s-a depasit termenul maxim de sarcina. Relaxeaza-te si ia lucrurile asa cum sunt, fara sa-ti faci ganduri negre. Potrivit statisticilor, jumatate din sarcini ajung la saptamana 42.

Singurele parti ale corpului care nu sunt “complete” in saptamana 40 sunt oasele capului, care vor ramane mobile astfel incat sa faciliteze “traversarea” colului uterin. De altfel, cateva zile dupa nastere este posibil ca bebelusul sa aiba “cap de con”, tuguierea fiind specifica bebelusilor la nastere.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 52 de saptamani!

Saptamana 40. Cum e mama

Pe masura ce corpul tau se pregateste pentru nastere, vei observa cresterea numarului de contractii Braxton Hicks, precum si aparitia altor contractii regulate sau nu. In timpul vizitelor la medicul care urmareste sarcina, iti va fi controlata dilatatia.

Cel mai probabil vei naste in aceasta saptamana, insa poti lua in calcul si varianta in care bebelusul nu este pregatit inca pentru asta. Potrivit statisticilor, numai 5% dintre bebelusi se nasc in apropierea datei probabile. Restul se nasc intre saptamanile 38 si 42.

Simptomele sunt aceleasi cu care te-ai obisnuit deja: diaree sau constipatie, extenuare, lipsa somnului. La acestea se adauga acum si starea de nervozitate si pierderea rabdarii. Cu toate acestea, femeile se considera mult mai pregatite pentru nastere in aceste momente decat in oricare moment de dinaintea celor 40 de saptamani. Fii atenta la fiecare miscare a bebelusului. Chiar daca nu mai are loc, miscarile nu trebuie sa inceteze brusc. Suna-ti medicul care observi ca micutul nu mai misca deloc.

Ti se poate parea frustrant ca dupa toate asteptarile, saptamana 40 sa nu-ti aduca „eliberarea”. Medicul este cel care hotaraste daca sarcina poate evolua normal si dupa aceasta saptamana sau cere inducerea travaliului. Vor fi monitorizate miscarile bebelusului, respiratia, tonusul muscular, cantitatea de lichid amniotic ramasa, rata batailor inimii. Daca, unul dintre aceste elemente nu este multumitor pentru medicul care urmarit sarcina, el poate cere inducerea travaliului sau nasterea prin cezariana, in functie de gravitatea problemelor depistate.

Aducerea bebelusului acasa

In functie de nasterea pe care ai avut-o si de starea de sanatate a bebelusului, il vei putea aduce acasa in doua-trei zile de la nsatere. Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le pregatesti inainte sa pleci la spital, si un lucru esential dupa ce ajungi din nou acasa: odihiniti-va.

Ce ai nevoie pentru bebelus:

– scaunelul de masina in care sa-l asezi pe cel mic dupa ce il scoti din spital. In statele occidentale, nu ai voie sa parasesti spitalul daca nu ai il aduci.

– numele. Va trebui sa completezi multe hartii si in valtoarea evenimentelor, poti gresi.

– numele doctorului pediatru care il va lua in evidenta. Maternitatile cer datele de contact ale medicului de familie si/sau al medicului pediatru care va lua in evidenta pe cel mic.

– scutece, servetele umede, cateva hainute. Fie ca le ai deja la tine, in gentuta de maternitate, fie ca ti le aduce apoi cineva, acestea sunt esentiale la plecarea acasa.

Ce e nevoie pentru mama:

– lista „ajutoarelor”. Fa-ti din timp o lista cu cei care te pot ajuta in primele zile/saptamani de dupa nastere, precum si o mica programare a zilelor in care te poate ajuta fiecare. In cazul in care ai nascut natural, recuperarea poate fi mai usoara si mai rapida, decat in cazul nasterii prin cezariana. Insa, indiferent cum ai nascut, este foarte probabil sa ai nevoie de ajutor pentru a lua copilul in brate si a-l alapta.

Este foarte important ca in perioada de dupa nastere sa te odihnesti. A fost o perioada extenuanta si pentru tine si pentru bebelus, asa ca profita de toate momentele lui de somn, ca sa dormi si tu. Nu te preocupa prea tare de mese si treburi casnice. Ai nevoie de odihna pentru a te recupera dupa cele 40 de saptamani de greturi, dureri, indigestie, arsuri gastrice si tulburari emotionale.

Inducerea naturala a travaliului – argumente pro si contra

Sunt persoane care apeleaza le metode „babesti” de inducere a travaliului. Nu intotdeauna, insa, metodele alese sunt si eficace. Cel mai bine ar fi sa urmezi intocmai sfaturile medicului care urmareste sarcina si sa nu faci nimic „dupa ureche”.

Iata cateva argumente pro si contra in ceea ce priveste inducerea naturala a travaliului:

–          Sexul: sperma contine prostaglandina, iar orgasmul stimuleaza contractiile. Unele studii au demonstrat ca sexul poate reduce nevoia inducerii medicale a nasterii, insa altele au aratat ca nu exista nicio dovada clara a eficacitatii metodei.

–          Stimularea sfarcurilor: se elibereaza oxitocina care, la randul ei, stimuleaza intrarea in travaliu. Totusi, specialistii spun ca prin aceasta metoda poate aparea stimularea in exces a uterului, iar acest lucru este de evitat intrucat, acasa, nu se poate monitoriza raspunsul bebelusului la contractii.

–          Ulei de ricin: este un laxativ puternic care nu si-a demonstrat stiintific eficacitatea. Doar ca, prin aparitia crampelor intestinale, se crede ca se stimuleaza si aparitia contractiilor. Femeiele care l-au incercat pot garanta, insa, ca este un bun purgativ.

–          Diverse plante: desi pot induce contractiile, acestea pot fi prea lungi si prea puternice, ceea ce ar putea ameninta sanatatea bebelusului.

 

Cat iei in greutate?

Pentru ca micutul nu s-a nascut inca si el continua sa acumuleze 200 de grame pe saptamana, greutatea ta se modifica si ea cu 400-800 de grame.

Sfat: Fotografiaza-te. Chiar daca ai facut asta cu siguranta de multe ori pana acum, pozele din ultimele zile de sarcina, cum sunt cele din saptamana 40, sunt de-a dreptul emotionante. Fa-ti un jurnal foto al sarcinii si sigur vei avea ce sa-i povestesti micutului tau cand va creste.

Saptamana 40 de sarcina. Cum e tatal

In curand iti vei aduce odorul acasa. Si tu esti la fel de nerabdator ca si mamica, sa-l vezi, sa-l simti, sa-l tii in brate. Abia dupa ce il treci pragul casei iti dai seama cu adevarat cat de mult se va schimba viata ta de-aici in colo. Vei trai sentimente contrarii, de la frica, la bucurii extraordinare. Tu si mamica veti fi responsabili de dezvoltarea armonioasa a bebelusului care depinde de voi din toate punctele de vedere: hrana, haine, alinare, alintare, plimbare, somn.

Pregateste-te pentru nopti nedormite, pentru greseli pe care le vei face, pentru stangacii si neindemanarea la schimbatul scutecelor. Toate sunt perfect normale si pe toate le vei depasi cu brio.

Saptamana 40 de sarcina – Video

Saptamana 40 de sarcina – Simulare 3 D nastere vaginala

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Foto: Depositphotos.com

Sarcina pe saptamani

Data articol: 14/04/2024