Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
saptamana 38 de sarcina - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_174648468_L
Credit foto: Depositphotos.com

Esti in saptamana 38 de sarcina. Daca nu ti-ai facut bagajul pentru maternitate, fa-ti-l si tine-l langa usa. Din clipa in clipa iti vei tine in brate bebelusul, pe care l-ai asteptat 38 de saptamani. Orice nastere de-aici incolo va fi considerata la termen.

Saptamana 38 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 49,8 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 3083 g

Este cat… un praz

saptamana 38 de sarcina - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - leek-640530_1920

Imagine de congerdesign de la Pixabay

Toate organele interne si sistemele bebelusului tau sunt formate complet si mature. Este pregatit sa intalneasca lumea cea mare. Spatiul din burtica ta e din ce in ce mai mic si abia isi mai poate misca mainile sau picioarele. Chiar daca e mic, dupa nastere, vei vedea ca are destul de multa putere cand te va apuca cu manutele lui micute.

Pana la nastere, micutul va mai acumula cateva grame pe zi, va exersa respiratia, va urina si va acumula in intestine meconiu, primul scaun al bebelusului. Majoritatea bebelusilor nascuti acum nu necesita o ingrijire medicala intensiva.

Te intrebi ce culoarea vor avea ochisorii lui? Daca se va naste cu ochii caprui, vor ramane catrui sau negri. Daca se naste cu ochii gri otel sau albstru inchis, pana la 9 lunii ochii vor putea deveni fie gri, albastri, verzi sau aurii, chiar si caprui in unele cazuri. Aceste transformari se petrec datorita faptului ca irisul bebelusilor poate acumula mai mult pigment dupa nastere. Ochii nu se deschid la culoare dupa nastere.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 50 de saptamani!

Saptamana 38 de sarcina. Cum e mama

E timpul sa-ti faci bagajele si sa le lasi langa usa. Ziua cea mare se apropie. Cu toate acestea, ultimele zile pot fi foarte grele. Contractii false mai dese si mai intense, te simti “imensa”, ai dureri de spate, crampe musculare, picioarele sunt umflate. Toate acestea vor disparea peste cateva zile sau saptamani, in functie de cat de dornic este micutul tau sa vina pe lume. Daca nu ai alte contraindicatii, este in regula si sa faci sex. De altfel, multi apeleaza la sex sau la stimularea sfarcurilor, pentru a declansa nasterea naturala.

La 38 de saptamani, sarcina este considerate la termen, organismul se pregateste pentru nastere. Poti observa scurgeri vaginale, cateodata insotite de mici firisoare de sange. Sun-ti de urgenta medicul daca ti se umfla brusc mainile, picioarele, fata si ochii, daca ai dureri severe si persistente de cap si daca ai tulburari de vedere (vedere in ceata sau dubla, vezi puncte sau flash-uri de lumina, daca iti pierzi temporar vederea), daca ai dureri severe in zona abomenului superior, daca ai greturi si varsaturi. Toate acestea pot fi semne de preeclampsie.

In cazul in care nu poti face deosebirea intre contractiile Braxton-Hicks si contractiile de nastere, nu ezita sa-ti suni medicul. Totusi, in incredere in instinctele tale. Corpul tau va stii sa-ti dea raspunsurile la intrebari.

Zilele de sarcina se apropie de sfarsit. Mamele traiesc in aceste zile sentimente confuze. Pe de o parte sunt nerabdatoare sa isi tina pruncul in brate, pe de alta parte sunt triste ca nu isi vor mai simti bebelusul in burtica. Profita de timpul ramas pana la nastere si odihnestete, petrece timp alaturi de sot, relaxeaza-te. In primele saptamani de viata ale bebelusului vei fi destul de agitata si orice moment de liniste va fi binevenit.

Ce inseamna travaliu?

Travaliul este o notiune foarte complexa. La televizor totul este pe repede inainte. Femeia spune “Mi-a venit sorocul!”, alearga spre spital si in cateva minute o vezi cu pruncul in brate. In realitate insa, travaliul este un intreg proces. Iata care sunt stadiile travaliului.

Stadiul 1

Poate dura cateva ore sau cateva zile, iar contractiile resimtite sunt scurte si suportabile. In acest punct te poti ocupa inca de treburi casnice (spalat vase, adunat rufe, privit la televizor). Suna-ti medicul daca contractiile sunt intense si dese. Este semn ca te apropii de Stadiul 2. Colul uterin se extinde si se largeste, ca raspuns al acestor contractii, ajungand la o dilatatie de 3 centimetri. Suna-ti imediat medicul daca ti se rupe apa. Daca ai fost depistata cu streptococ din grupa B, va trebui sa ajungi de urgenta la spital pentru a-ti fi administrate cateva antibiotice inainte de nastere.

Stadiul 2

Contractiile sunt regulate si intense, la o distanta de 3-5 minute intre ele si dureaza aproximativ 30 de secunde. Acest stadiu dureaza doar cateva ore. De indata ce ai inceput sa simti aceste contractii regulate si puternice, e timpul sa mergi la spital (daca nu esti deja acolo). Cervixul se largeste la fiecare contractie, pregatindu-se pentru expulzarea bebelusului. Este posibil ca apa sa ti se fi rupt. In caz contrar, pentru a grabi lucrurile, iti poate rupe membranele doctorul la spital. Dilatatia la sfarsitul acestui stadiu ar trebui sa fie intre 4 si 7 cm. La spital rata batailor inimii bebelusului vor fi monitorizate, iar tu va trebui sa incepi procedurile si tehnicile de respiratie invatate la cursuri. De asemenea, daca ai optat pentru o nastere cu anestezie, medicii se vor ocupa de acest lucru.

Stadiul 3

Numita si faza de tranzitie, acest stadiu presupune ca esti gata sa impinge si sa nasti. Contractiile vor fi dese si lungi. Dilatatia va ajunge intre 7 si 10 cm, iar bebelusul va avea loc. Spre sfarsitul acestei faze vei simti nevoia sa impingi, insa este indicat sa astepti instructiunile medicului. Daca cervixul nu este complet dilatat, impingerea poate cauza inflamarea zonei si astfel se va intarzia nasterea.

Nasterea

Odata dilatat colul uterin, poti incepe sa impingi, iar medicul te va ghida. Peste putin timp, iti vei tine micutul in brate.

In anumite cazuri, daca in unul din stadiile prezentate se intampina probleme, se va recomanda nasterea prin cezariana.

Nasterea prin cezariana presupune o recuperare mai indelungata decat in cazul nasterii vaginale. Nu ai voie sa cari greutati, inclusiv bebelusul. Alaptarea o poti face doar culcata, nu in picioare sau in sezun, pentru a nu pune presiune pe incizie.

Cat iei in greutate?

Bebelusul mai ia 100 de grame pe saptamana, asa ca ar trebui sa te astepti ca si tu sa mai pui cateva sute de grame de la vizita la vizita. In total, ar trebui sa ai peste greutatea cu care ai inceput aceasta calatorie intre 11 si 15 kilograme.

Sfat: Pregateste cateva portii de mancare pe care sa le poti pastra la congelator. Vei vedea ca nu este foarte comod sa tii bebelusul intr-o mana si sa mesteci in oala cu cealalta.

Saptamana 38 de sarcina. Cum e tatal

Una dintre framantarile viitorilor tatici este cum isi vor da seama daca bebelusul are nevoie de ceva. Mamele isi dau seama imediat ce inseamna fiecare planse, insa cum vor reusi si taticii sa faca acest lucru? Raspunsul este simplu: un tatic grijuliu va invata mai repede decat crede daca e vorba de un plans de foame sau de durere, sau de plictiseala. Petrece cat mai mult timp alaturi de micutul tau si iti vei da seama foarte usor din mimica fetei micutului de ce anume are nevoie. Si odata aflata cauza, poti indeparta foarte usor efectul. Daca ii este foame, fie ii dai tu biberonul, fie o chemi pe mamica (in cazul in care aceasta alapteaza). Daca ii este frica, il poti lua in brate si ii poti oferi caldura ta. Daca este plictisit, te poti juca cu el in voie. Iar toate aceste interactiuni vor contribui la intarirea relatiei dintre voi, iar tu te vei bucura din plin de noua misiune de tatic.

Chiar daca acum te gandesti ca n-o sa stii ce-o sa faci, dupa ce vei tine bebelusul in brate, vei sti exact ce ai de facut!

Saptamana 38 de sarcina – Video

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

foto: Depositphotos.com

Sarcina pe saptamani

Data articol: 11/04/2024