Esti obosita? Acum ca esti in saptamana 7 de sarcina, asigura-te ca te hranesti corespunzator, astfel incat sa ai suficienta energie atat pentru tine, cat si pentru bebelus.
Saptamana 7 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 1,3 cm
Greutate: mai putin de 1 gram
Este cat… o afina
Imagine de 51581 de la Pixabay
A mai trecut o saptamana, insa abia spre sfarsitul ei, bebelusul va capata o forma cat de cat “umana”. Corpul lui continua sa se lungeasca, membrele cresc si ele, chiar daca acum arata ca niste “mugurasi”. Inima bate din ce in ce mai ritmic. Pana la finalul saptamanii va fi “gata” si scheletul care, deocamdata, va avea o testura cartilaginoasa (ca cea de rechin). Foarte curand aceste cartilagii vor deveni oase. Copilul are deja sistem digestiv (pancreasul elibereaza insulina), rinichi, ficat, inima, splina, vasele principale de sange, chiar si apendice. Creierul, vezica, limba si esofagul sunt in plina transfromare. Ochii se “muta” spre frunte si incep sa se formeze ploapele. Au aparut si tuberculii genitali, insa nu se poate spune cu exactitate daca bebelusul va fi fata sau baiat. Se formeaza, de asemenea, narile. Placenta isi face datoria trimitand nutrienti si oxigen din sangele tau, in corpul bebelusului.
Copilul incepe deja sa “inoate” in interiorul sacului amniotic si sa loveasca. Totusi, este mult prea mic pentru a-l putea simti in interiorul uterului. Nu este un motiv de ingrijorare, peste cateva luni, il vei simti din plin.
Bebelusul este inca embrion si este inca sensibil. Multe organe si structuri sunt in proces de formare si consolidare, asa ca evita expunerea la toxine si chimicale.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 19 saptamani!
Saptamana 7 de sarcina. Cum e mama
In timp ce bebelusul arata ca un mormoloc, tu esti destul de “verde” din pricina greturilor. “Vinovata” este placenta, aflata intr-o dezvoltare rapida, ceea ce determina eliberarea in sangele tau a hormonului hCG. Vei avea o “relatie” de iubire si ura cu acest hormon. Cresterea nivelului de hCG denota ca sarcina decurge cat se poate de normal. Pe de alta mare, nivelul mare al hormonului sensibilizeaza mirosul si te poate apuca starea de voma, chiar si de la un simplu miros de parfum. Nivelul de hCG influenteaza nu numai mirosul, ci si starea de spirit, functionarea vezicii urinare si starea de oboseala. Fiecare femeie resimte sarcina in mod diferit, asa ca daca nu ai aceste simptome, asta nu inseamna ca e vreo problema. Ca te eliberezi de orice indoiala, vorbeste cu medicul tau. Cere-i toate informatiile de care ai nevoie pentru a te simti in siguranta.
O alta problema cauzata de hormonii sarcinii este acneea. Ai grija, totusi, la produsele cosmetice pe care le folosesti.
Incep poftele! De-acum pot aparea poftele. Sunt multe teorii in legatura cu poftele, insa niciun studiu nu a reusit sa le lamureasca.
Una dintre teorii este ca poftele reprezinta modalitatea prin care organismul “cere” nutrientii de care are nevoie. Ai pofta de carne – ai nevoie de proteine. Ai pofta de inghetata – ai nevoie de calciu.
Nu mai poti manca! Opusul poftelor este repulsia fata de alimente care iti placeau inainte de sarcina. Specialistii spun ca este tot o modalitate a corpului prin care respinge lucruri care ti-ar face rau tie sau bebelusului. La aceasta repulsie contribuie si mirosul care devine din ce in ce mai sensibil. Poate mirosul de usturoi iti intoarce stomacul pe dos, desi inainte il adorai.
Poti deveni, de asemenea, o mare fana a produselor care contin sare (muraturi, saratele, chipsuri de cartofi), acre (muraturi, lamai etc.). Dupa cum poti capata o aversiune fata de alimentele amare. Oameniii de stiinta pun aceasta repulsie pe seama informatiilor genetice mostenite stramosi, potrivit carora alimentele otravitore sunt amare. Si atunci, organismul respinge din start alimente cu potential de risc.
Cand sa te ingrijorezi? Poftele nu sunt ceva rau, ba chiar pot fi amuzante, mai ales daca iti trimiti sotul in mijlocul noptii dupa cine stie ce aliment de negasit. Insa, sunt cazuri rare in care femeile poftesc la lucruri cel putin bizare daca nu chiar periculoase pentru santate. De exemplu, au fost femei care au poftit la tarana, nisip si chiar clor. Daca ai asfel de pofte, este bine sa informezi medicul care iti urmareste sarcina. El iti va spune ce ai de facut.
Cat iei in greutate?
Nu crede vorba din batrani ca “trebuie sa mananci pentru doi”. Nu trebuie sa-ti dublezi aportul de calorii. Bebelusul tau este la fel de mare cat o afina, deci n-are nevoie de prea multe calorii pentru a se “satura”. Deci n-ar trebui sa consumi mai mult de 100 de calorii decat o faceai inainte de a ramane insarcinata. Daca ai luat mai mult de 2,2 kg, ar trebui sa-ti pui intrebari serioase cu privire la dieta.
Pe de alta parte, daca ai greturi si stari de voma frecvente este posibil sa scazi in greutate. Ai grija sa te mentii bine hidratata, si, daca mancarea solida iti face rau, incearca variant “lichida”. Important este sa o consumi cu inghitituri mici, pentru a preveni aparitia starilor de voma.
Sfat: Sa spun sau sa nu spun? Aceasta este intrebarea. Unele femei prefera sa nu dea inca vestea cea mare rudelor si apropiatilor. Altii impartasesc informatia imediat ce o afla. Decizia va apartine, tie si tatalui copilului.
Saptamana 7 de sarcina. Cum e tatal
Starile de greata si ametelile partenerei iti vor aduce aminte de zilele de mahmureala de dupa o petrecere de pomina. Insa mahmureala trecea pana la pranz. La gravide, starea asta poate dura toata ziua si cateodata pana la finalul primului trimestru de sarcina.
De asemenea, pregateste-te pentru schimbarile bruste de stare. Hormonii sunt de vina, asa ca nu o lua personal.
Rolul tau este simplu: cand are pofte, indeplineste-i-le. Daca ceva ii face rau, arunca-l, chiar daca e vorba de cina ta.
Pregateste-i gustari si ai grija sa ai tot timpul la indemana antidotul pentru greata.
Poti folosi si mantra „Voi trece si peste asta!”.
VIDEO Saptamana 7 de sarcina
Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.
foto: Depositphotos.com
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025
Sarcina pe saptamani
- Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
- Saptamana 1 de sarcina. Fertilizarea si implantarea
- Saptamana 2 de sarcina: Ovulatia si conceptia
- Saptamana 3 de sarcina. Marea intalnire
- Saptamana 4 de sarcina. E timpul pentru un test de sarcina!
- Saptamana 5 de sarcina. E timpul pentru confirmarea sarcinii
- Saptamana 6 de sarcina. Pregateste-te pentru primele simptome de sarcina!
- Saptamana 7 de sarcina. Incep poftele!
- Saptamana 8 de sarcina. Bebelusul prinde contur
- Saptamana 9 de sarcina. Se formeaza valvele inimii
- Saptamana 10 de sarcina. Apar unghiile bebelusului!
- Saptamana 11 de sarcina. Incepe exercitiile Kegel!
- Saptamana 12 de sarcina. Esti curioasa sa stii sexul copilului?
- Saptamana 13 de sarcina. Bebelusul nu mai este embrion, ci fetus
- Saptamana 14 de sarcina. Nu te mai poti ascunde!
- Saptamana 15 de sarcina. Bebelusul poate simti gusturile
- Saptamana 16 de sarcina. Bebelusul incepe sa zambeasca
- Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
- Saptamana 18 de sarcina. Ce teste medicale trebuie sa faci
- Saptamana 19 de sarcina. Incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti
- Saptamana 20 de sarcina. Baiat sau fata?
- Saptamana 21 de sarcina. Bebelusul stranuta
- Saptamana 22 de sarcina. Bebelusul „vede” lumina din exterior
- Saptamana 23 de sarcina. Simti in burtica un campion la box?
- Saptamana 24 de sarcina. Incep contractiile Braxton-Hicks!
- Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa „dulcele”
- Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
- Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?
- Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
- Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!
- Saptamana 30 de sarcina. Cum stai cu somnul?
- Saptamana 31 de sarcina. Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
- Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
- Saptamana 33 de sarcina. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital?
- Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?
- Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi
- Saptamana 36 de sarcina. Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea?
- Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?
- Saptamana 38 de sarcina. Fa-ti bagajele!
- Saptamana 39 de sarcina. In curand iti vei cunoaste bebelusul
- Saptamana 40 de sarcina. Pregateste-te de nastere!
- Saptamana 41 de sarcina. Pot urma si saptamana 42 si saptamana 43