Stresul face parte din viata noastra. Este atat de prezent, incat ne-am obisnuit cu el si aproape ca nu-l mai bagam in seama. Insa el isi face “datoria” in continuare, fara ca noi sa fim constienti de el. Afla aici totul despre legatura dintre cancer si stress. Cancerul – consecinta stressului?
Pentru a gestiona mai bine stresul, iata cateva mituri pe care ar fi mai bine sa le uiti.
1. Evenimentele negative cauzeaza stres
Evenimentele negative pot conduce la ganduri stresante – insa la fel pot face si cele fericite. Insa nu evenimentele sau gandurile de unele singure, ci mai degraba raspunsul tau emotional este cel care cauzeaza stres. Orice lucru care iti intrerupe rutina si genereaza emotii puternive, negative sau pozitive, poate conduce la stres, sustine medicul Kathleen Hall.
2. Simptomele de stres sunt aceleasi pentru toata lumea
Dupa cum exista nenumarati factori care pot contribui la stres, tensiunea simptomele se pot manifesta printr-un mod fizic sau psihologic. Fiecare experimenteaza stresul diferit – poti avea probleme digestive in perioadele stresante, in vreme ce alte persoane nu prezinta niciun simptom fizic, insa sufera din cauza lipsei de concentrare sau a depresiei. Se pot intampla atat de multe lucruri in corpul tau cand esti stresat – si invatarea modului in care organismul tau raspunde si sa stii cum sa gestionezi stresul este cea mai buna modalitate de a combate orice simptom.
3. Stresul este un atribut al oamenilor de succes
Din nefericire, traim intr-o cultura care asociaza stresul cu productivitatea. De aceea, presupunem ca oamenii de succes sunt stresati – si daca nu ar fi atunci sunt slabi. Insa acesta este doar un mit fals.
„Stresul nu ar trebui sa insemne ca tu valorezi mai mult, sau ca ai un statut mai inalt pentru ca muncesti mai mult. Cand cineva exagereaza cu munca – inseamna de fapt ca ceva este in neregula cu ei si nu ca totul este ok”, considera Hall.
4. Stresul si anxietatea inseamna acelasi lucru
Stresul – atat acut cat si cel cronic – este diferit de anxietate, care, spre deosebire de stres, este diagnosticata ca boala mentala. Este adevarat totusi, ca nu exista o diferenta clara intre ei. Stresul provine de la un eveniment sau gand care te face sa te simti suparat sau emotionat, in timp ce anxietatea este caracterizata de teama si neliniste (uneori fara o cauza anume).
„Anxietatea este cronica si cu timpul lucrurile se inrautatesc, in vreme ce cu stresul – am pot teme insa pot invata cum sa devin mai putin sensibila – pot fi ingrijorata pentru 5 minute sau o zi”, spune Hall. Stresul se poate disipa in mod natural sau scadea in intensitate dupa un timp, in vreme ce anxietatea nu va disparea de la sine.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta