7 beneficii ale stresului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 beneficii ale stresului

beneficii ale stresului - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - girl-6059889_1920

Multi oameni cred ca stresul este cea mai mare problema din viata lor. Exista numeroase studii care au legat stresul de acumularea kilogramelor in plus, atacuri de cord, pierderea parului etc. Oamenii de stiinta incearca sa gaseasca solutii la combaterea stresului. S-a incercat chiar gasirea unui vaccin care sa protejeze creierul de efectele stresului. In acelasi timp insa, sunt si cercetari care sustin ca stresul, de fapt, este bun pentru tine.

„Stresul este un lucru sanatos pentru ca iti ofera energia de care ai nevoie sa supravietuiesti. Fara el, oamenii n-ar avea sufiecienta energie pentru actiunile lor”, sustine medicul Jacob Teitelbaum.

Considera adrenalina ca pe un mijloc care te intareste fizic si emotional pentru a iesi din situatiile stresante. Sentimentele de anxietate declanseaza reactia de lupta sau fugi care elibereaza cortizolul si andrenalina pentru un plus de energie. Astfel vei putea actiona atunci cand ai nevoie (spre exemplu sa alergi din fata unei masini care este pe cale sa te loveasca) sau iti vei imbunatati sistemul imunitar.

„Atunci cand stresul este in exces si dureaza pentru perioade lungi de timp, cand corpul nu-l elibereaza printr-o activitate fizica intensa sau printr-o reactie emotionala, abia atunci devine nesanatos”, sustine Teitelbaum. Prea mult stres este periculos pentru minte si corp.

Iata 7 beneficii ale stresului, la care nu te-ai fi gandit:

1. Te ajuta sa eviti raceala

Daca este stresat de faptul ca se apropie deadline-ul si inca nu ti-ai atins obiectivul, corpul tau va munci mai mult pentru a te mentine sanatos. Motivul este simplu: putin stres face ca sistemul imunitar sa te imbunatateasca ceea ce inseamna ca va lupta mai bine cu bacteriile si virusii. Corpul elibereaza cortizol, un anti-inflamator, ca reactie la stresul fizic si emotional, si astfel nivelul tau energetic creste, iar organismul devine mai rezistent la infectii. Insa, cand nivelul de stres este ridicat pentru o perioada prea lunga de timp, corpul nu mai elibereaza adrenalina si se poate imbolnavi usor.

2. Poate accelera recuperarea

Sa ajungi la cutit este stresant. Insa stresul pe termen scurt datorita operatiei poate lucra in favoarea ta ajutand oraganismul sa se vindece mai repede. „Schimbarile biologice care au loc in timpul unei perioade scurte de stres sunt modalitatea creierului de a pregati corpul pentru un lucru stresant care este pe cale sa aiba/a avut loc”, sustine doctorul Firdaus Dhabhar.

In natura ranile pot avea loc in situatii stresante, spre execumplu atunci cand o gazela este urmarita de un leu. Ideea este ca hormonul de stres (pe termen scurt) curge prin corp in anticiparea unui potential rezultat – precum gazela care a fost muscata insa a reusit sa scape – iar corpul este pregatit pentru vindecarea rapida care va avea loc. In aceste momente celulele imunitare incep sa circule prin corp, ajungand acolo unde este nevoie de ele pentru a vindeca rapid locul ranit.

Citeste si: 4 exercitii de respiratie care te scapa de stres! Fa-le zilnic si te vei simti mai sanatos

3. Poate strange legaturile intre oameni

Chiar daca nu esti genul de persoana care imbratiseaza stresul, acesta te motiveaza sa interactionezi cu alte persoane. De fapt, s-a demonstrat ca stresul pe termen scurt creste nivelul de oxitocina, hormonul fericirii si al atasamentului. „Oxitocina inhiba productia hormonilor de stres precum adrenalina si reduce tensiunea arteriala prin dilatarea arterelor pentru a ajuta organismul sa scape de efectele negative ale anxietatii”, spune psihologul Kathleen Hall.

4. Accelereaza rezultatele vaccinului

Acele te sperie? Aceasta reactie iti poate face ca efectul vaccinului sa dureze mai mult. Cand cercetatorii au studiat soarecii stresati inainte de a le injecta substante imunizatoare au vazut ca au in corp un numar mai mare de celule T (celulele sistemului imun implicat in apararea organismului), iar efectul injectiilor dura cu pana la 9 luni comparativ cu grupul de soareci care nu erau stresati.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/06/2021