Cand e vreme frumoasa, te gandesti cu siguranta la un gratar. Insa cercetatorii spun ca gratarul nu este cea mai sanatoasa alegere. Gratarul cauzeaza cancer? Iata o intrebare la care multa lume cauta raspunsul!
Ce ar trebui sa stii despre gratar?
Principalele motive de ingrijorare sunt doua substante care se elibereaza in timpul coacerii carnii pe gratar, ambele considerate cancerigene. Este vorba despre AHC (amina heterociclica), o proteina care se elibereaza atunci cand carnea este preparata la temperaturi foarte mari, si HAP (hidrocarbura aromatica policiclica), fumul rezultat din grasimea arsa care “contamineaza” carnea de pe gratar.
Desi studiile au fost realizate numai pe animale, cercetatorii spun ca aceste substante au o influenta majora si asupra oamenilor. Potrivit Institutului National de lupta impotriva Cancerului, din Statele Unite, o dieta bogata in AHC a fost asociata cu cresterea riscului dezvoltarii cancerului la san, colon, ficat, plamani, prostata etc. De asemenea, o dieta bogata in HAP a fost asociat cu cresterea riscului de leucemie, sau cancer la plamani.
Citeste si: Cum sa alegi CORECT carnea pentru GRATAR!
Cum poti sa previi?
Pentru a preintampina problemele, specialistii recomanda ca bucatile de carne pregatite la gratar sa fie cat mai subtiri si fara grasime. Astfel carnea se va pregati mai repede, iar grasimea nu va arde. Inainte de a pregati carnea de pui, indeparteaza pielea.
Alti specialisti recomanda sa pregatesti carnea la cuptor sau la microunde inainte de a o pune pe gratar.
Inainte de a pune carnea pe gratar, curata foarte bine grilajul, astfel incat bucatile arse de la precedentele gratare sa nu se lipeasca de carnea proaspata. De asemenea, indeparteaza partile care sunt prea arse.
NU intepa carnea pentru a vedea daca este facuta pentru ca se va scurge grasime in foc.
Unele studii releva faptul ca marinatul carnii pentru cel putin 30 de minute inainte de a o pregati pe gratar reduce formarea substantelor cu potential cancerigen. De asemenea, condimentele folosite la marinare (boia, cimbru, salvie, rozmarin, usturoi) reduc riscul aparitiei substantelor periculoase.
Nutritionistii spun ca fructele si legumele proaspete, consumate alaturi de carnea la gratar, reduc daunele pe care le-ar putea crea cei doi compusi cu potential cancerigen.
Carnea procesata, preparata la gratar, necesita cea mai mare atentie. Carnaciorii, micii, hot-dog-ul preparat pe gratar sunt asociati cu un risc crescut de cancer colorectal, cancer pancreatic. (Sursa: Huffingtonpost.com)
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025