Ce să faci când copilul vorbeşte şi se poartă urât

13 septembrie 2013, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Educatie copii

Pe măsură ce cresc, în educaţia copiilor, apar noi şi noi situaţii cărora părinţii trebuie să le facă faţă. Te-ai confruntat până acum cu un limbaj lipsit de respect al copilului? L-ai surprins dându-şi ochii peste cap când i-ai cerut ceva sau ţi-a vorbit plin de sarcasm?  Aceasta este o nouă etapă din creşterea, dezvoltarea şi educarea copiilor. Ca şi în cazul celorlalte aspecte pe care le-am prezentat până acum, şi aceste comportamente sunt o încercare  a copiilor de a deţine controlul, de a vedea până unde este limita părinţilor. Iar dacă aceştia rămân fermi pe poziţii şi răspund corespunzător vor eradica acest comportament.

Iată câteva exemple concrete de situaţii şi cum pot fi ele contracarate.

 

 

Educaţie copii: Cum să răspunzi lipsei de respect

Mulţi părinţi se întreabă de ce oare sunt copiii lor lipsiţi de respect. Răspunsul ar fi că deşi sunt preadolescenţi sau chiar adolescenţi, aceştia încă nu ştiu cum să-şi exprime corespunzător emoţiile. Şi pentru că au în jur alte exemple de comportament (uneori rele, alteori bune), le vor încerca, fără să se gândească prea mult la ele sau la consecinţe. Să zicem că îşi dă ochii peste cap sau vorbeşte urât. Dacă spui “Dacă mai faci asta o dată eşti pedepsit!”, mai mult ca sigur situaţia se va repeta.

“Când băiatul meu era în şcoala generală, a trecut printr-o perioadă în care răspundea sarcastic la absolut orice cu <Mdaa, sigur!>. Şi i-am răspuns o dată sau de două ori <E ceva în neregulă? De ce foloseşti tonul acesta cu mine?>. Se uită la mine senin şi mă întreabă <Care ton? Nu înţeleg ce vrei să spui!>. <Nu îmi place tonul pe care îl foloseşti când vorbeşti cu mine şi mi-ar plăcea să găseşti o modalitate de a vorbi mai frumos>. Răspunsul lui a venit, şocant: <Mdaa, sigur!>. Am fost frustrat o vreme şi atunci m-am hotărât să nu-i mai spun nimic. Puţin cam greu, dar m-a susţinut şi soţia. În cele din urmă, mai repede decât ne aşteptam, aceste formule au dispărut. Dacă dai satisfacţie unui astfel de comportament, va căpăta putere. Şi, pe măsură ce copilul creşte, va dezvolta abil alte căi de a te scoate din sărite”. James Lehman, terapeut comportamental, creatorul programului pentru părinţi “The Total Transformation Program”.

În aceeaşi categorie pot intra “Dah, mamă/tată!”, “Bravo, mamă/tată!”, “Bună treabă, mamă/tată!”, folosite pe un ton necorespunzător. Desigur, în unele familii, aceste cuvinte nu au neapărat un sens peiorativ, însă, ignorarea lor are acelaşi efect. Nu vor mai fi folosite.

 

Aceasta este şi recomandarea lui Lehman. Oricât ar fi de greu, ignoră comportamentul lipsit de respect. Vorbeşte cu partenerul de viaţă, cu prietenii, cu rudele, despre asta, dar nu da satisfacţie acestui comportament pentru că se va înrăutăţi.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (17)

 1. ludovica spune:

  cred ca este o misiune grea

 2. mari branescu spune:

  ASA ESTE AVEM MULT DE LAMURIT

 3. mari branescu spune:

  ASA ESTE

 4. pitica2006 spune:

  E foarte greu sa faci ceea ce trebuie mai ales cand copilul e mic. Nevoia de socializare si viata ne arata ca sa se comporta un parinte corect si fata de el si fata de copilul lui. Maya are doar 2 ani si deja face lucruri -urate- incearca sa muste copii…de aceea deseori aplic…daca nu stai cuminte, mergem acasa si n-o sa ai cu cine sa te mai joci. Precizez ca ii plac foarte mult copii dar pe baieti ii cam atinge. Nu are voie si invata asta!

 5. ananaghi spune:

  nu am ajuns inca acolo dar mi-e teama

 6. at_iulia spune:

  problema co ochii peste cap o avem si noi :((mai mlt clipeste lung, ca nu stie altfel inca)cand nu i convine ceva, cand ii spun ca nu are voie…dar cu rabdare si ignoranta se pare 🙂 sper sa ne dezvatam

 7. IrindeaElena spune:

  este o perioada dificila atat pentru copil, dar mai ales pentru parinti…

 8. elena.nalbaru spune:

  multumim pentru sfaturi. Vom vedea la momentul potrivit cum vom proceda 😀

 9. asminasmin spune:

  este foarte dificil pentru ambele tabere

 10. daniela-86 spune:

  este greu pentru ambele tabere

 11. 27ralu spune:

  Greu cu un copil dupa ce creste.dar cred ca toti au o perioada in care sunt mai „dificili”,iar noi,ca parinti trebuie sa stim ce avem de facut.multumim de sfaturi.

 12. olivia12mihu spune:

  Sper sa tin minte aceste sfaturi atunci cand voi avea nevoie…eu zic ca mai e drum lung

 13. catacatas spune:

  multumim pentru sfaturi.este putin difcil dar cu vorba buna , cu multa intelegere si cu foarte mult dialog se poate rezolva

 14. lorela02 spune:

  Greu sa razbesti in astfel de momente… multumim pentru sfaturi, cu siguranta le vom aplica.

 15. riana spune:

  Foarte greu cand trecem prin aceste momente…multumim pentru sfaturi.

 16. marianaion spune:

  nu am ajuns inca in situatia asta dar voi incerca sa urmez sfaturile, multumesc

 17. marianaion spune:

  nu am ajuns inca in situatia asta dar voi incerca sa urmez sfaturile daca ajung aici. multumim

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu