Shop
Ultimele 100 de articole

Ce să faci când copilul vorbeşte şi se poartă urât

17 mai 2021, , Vizualizări:
Ce să faci când copilul vorbeşte urât - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - warning-2284170_1920

Educaţie copii: Cum să răspunzi la sarcasm

Sarcasmul şi cinismul fac parte din viaţa tuturor. Peste tot se fac bancuri, glume pe seama altora. Aşa că nu este de mirare că şi copiii vor prinde din zbor acest gen de “umor” pe care şi-l vor însuşi şi folosi şi împotriva părinţilor sau a celorlalţi. Dacă observi un comportament sau un răspuns sarcastic la copilul tău ar trebui întâi să te întrebi ce a condus la acest comportament. De fapt, copilul intră in defensivă când apelează la sarcasm. Poate trebuie să ţină un secret şi îi este teamă că-l vei descoperi, poate nu şi-a făcut tema sau n-a învăţat la o materie. Şi când ai descoperit problema să întrebi “Cum se face că eşti sarcastic de fiecare dată când te întreb despre X (problema respectivă)?”. Această întrebare este eficace pentru că surprinde ambele apecte –sarcasmul şi cauza sarcasmului.  În cazul în care copilul răspunde “Dar nu sunt sarcastic!”, poţi spune “Ok, pentru că mă aştept de la tine să nu fii sarcastic”. Dacă îţi răspunde “Sunt sarcastic pentru că nu mă înţelegi”, îi poţi răspunde “Trebuie să mă faci să înţeleg, iar sarcasmul nu te ajută în acest sens”.

Când sarcasmul se foloseşte între fraţi, este bine să-i laşi să se “antreneze”. Ei trebuie să înveţe să apere. Curtea şcolii, clasele au cam devenit un teren de luptă, iar tu nu poţi fi acolo în fiecare secundă. Este recomandat să intervii doar dacă discuţia a escaladat şi se folosesc cuvinte urâte, jignitoare şi agresive. Ia-l de o parte pe cel care a iscat “scandalul” (dacă amândoi sunt de vină, vorbeşte cu fiecare în parte separat). Este foarte important să le vorbeşti fiecăruia separat pentru că, de obicei, când un copil este certat în faţa altora îl determină să repete comportamentul.

Te mai poate interesa: Copilul meu vorbeste si se poarta urat. Ce e de facut?

Educaţie copii: Cum să răspunzi la “Fă singur(ă)!”

Dacă ţi se întâmplă să pui copilul să facă ceva iar răspunsul lui este “Fă şi singur(ă)”, cel mai potrivit răspuns ar trebui să fie “Nu am de gând să fac singur(ă) pentru că ţi-am dat ţie responsabilitatea asta iar dacă nu faci cum te-am rugat vei suporta consecinţele până când vei face”. Consecinţele pot fi de la luarea jucăriei preferate (pentru copiii mai mici), până la interzicerea jocurilor video, a televizorului, telefonului mobil, iPod-ului, iPad-ului (pentru copiii mai mari).

Dacă îţi răspunde “Nu fac pentru că nu e treaba mea!”, nu este indicat să începi cu explicaţiile cine ce face. Îi spui simplu “Te-am rugat pe tine să faci X şi vreau să faci acum!”. În cazul în care răspunsul este tot NU, îl trimiţi în camera lui şi îi opreşti privilegiile. După câteva minute te poţi duce la el în cameră şi îi poţi spune “Hai să vorbim!”. Este recomandat să eviţi întrebarea “Vrei să vorbim?” pentru că răspunsul ar putea fi NU.  “Te-am rugat să… (şi urmează ce ar fi trebuit să facă). Nu vei mai putea să… (ieşi din cameră, să utilizezi telefonul, să te uiţi la televizor, să te joci la calculator etc.) până când nu vei face…”. În cazul în care răspunsul este tot NU, poţi spune “Sigur, anunţă-mă când eşti pregătit” şi apoi ieşi din cameră. Dacă îşi vrea înapoi privilegiile, va ceda, în cele din urmă.

Educaţie copii: Ce să faci când este nepoliticos în public

Când copilul tău este nepoliticos cu tine sau cu alţi copii sau adulţi în public, este recomandat să-l corectezi pe loc. Poţi spune “Te rog să nu-mi vorbeşti aşa, nu-mi face plăcere să te aud vorbind aşa!” sau “Nu-mi face deloc plăcere să te aud vorbind aşa cu X”. Dacă acest comportament nepoliticos continuă, îl duci acasă.

Este foarte important să nu crezi că dacă îi acorzi copilului o a doua sau o a treia şansă când se comportă nepoliticos în public, se va îndrepta. Dacă cedezi, el se va obişnui cu asta. Copilul va interpreta “Dacă-i spun o dată nu se va supăra, abia a doua sau a treia oară va fi problema”. Poate fi dureros şi greu să faci pe “durul”, dar cine a spus că e uşor să fii părinte. Nu e deloc uşor, însă merită tot efortul.

Image by rickey123 from Pixabay

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.