Copilul meu vorbeste si se poarta urat. Ce e de facut? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copilul meu vorbeste si se poarta urat. Ce e de facut?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Copilul meu vorbeste si se poarta urat. Ce e de facut?
Copilul vorbeste urat

Ai facut tot ce ai putut pentru a-i oferi micutului tau o educatie aleasa si un cod al bunelor maniere dupa care sa se ghideze. Insa, mai nou, copilul tau a inceput sa se poarte si sa vorbeasca urat? Nu vrea sa imparta tricicleta cu ceilalti copii, insa crede ca jucariile celorlalti copii i se cuvin.  Ei bine, acest comportament este modul in care copilul tau vrea sa iti arate ca el detine controlul si pentru a observa pana unde tine limita parintilor.

Chiar daca la tine in casa vorbitul urat, tipetele sau nervii nu isi au locul, copilul are o multime de contexte prin care poate invata lucruri rele. Ideea nu este sa il inchizi pe cel mic intr-o bula unde niciun cuvant urat nu patrunde. Ci sa incerci sa suprimi acest comportament fara a raspunde cu aceeasi moneda.

Copiii pot fi lipsiti de respect indiferent ca sunt prescolari, scolari sau adolescenti.

Spre exemplu, daca isi da ochii peste cap atunci cand il pui sa faca o treaba sau il certi, daca il ameninti cu o pedeapsa, este foarte probabil ca acest comportament sa se repete.

Specialistii le recomanda parintilor sa nu incurajeze comportamentul urat! Probabil va veti gandi ca nici un parinte nu ar vrea sa incurajeze acest tip de comportament. Insa, uneori, o veti face involuntar. Daca copilul tau foloseste un ton mai sarcastic, iar tu il vei ruga sa nu il mai foloseasca, evident ii vei creste puterea, iar copilul nu va renunta la el. Incearca sa nu ii bagi in seama acest comportament, iar cu timpul va disparea, pentru ca cel mic nu il va mai vedea ca un lucru interesant.

Citeste si: Ce să faci când copilul vorbeşte şi se poartă urât

Copiii adora sa socheze, sa iasa in evidenta, sa invete lucruri noi.

Lor li se pare extrem de amuzant sa repete un cuvant urat. Spre exemplu, daca cel mic vine de la gradinita si iti spune ca un coleg a numit-o pe educatoare intr-un fel urat, cel mai sigur copilul va repeta cuvantul in speranta ca este acoperit de faptul ca nu el l-a zis prima data.

Sarcasmul si cinismul fac parte din viata tuturor, asa ca nu poate lipsi si din comportamentul copiilor. Peste tot se fac bancuri, glume pe seama altora. Astfel nu este de mirare ca si copiii vor prinde din zbor acest gen de umor pe care si-l vor insusi, iar apoi il vor folosi chiar si impotriva parintilor.

Daca copilul tau este nepoliticos cu tine sau cu oamenii in public este recomandat sa-l corectezi pe loc.

Ii poti spune “te rog sa nu-mi vorbesti asa, nu-mi face placere sa te aud vorbind asa!”. Sau “nu-mi face deloc placere sa te aud vorbind asa cu X”. Daca acest comportament nepoliticos continua, ar fi bine sa pleci cu el acasa. Daca cel mic se simtea bine, acest lucru va fi ca o pedeapsa pentru el.

Nu trebuie sa te panichezi daca micutul tau are un comportament nedorit. Parintii sunt pilonii cei mai importanti in modelarea comportamentului copilului. Asa ca ei vor reusi sa il aduca pe drumul cel bun.

Data articol: 18/08/2021