Esti insarcinata? Ce trebuie sa stii despre loviturile bebelusului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Esti insarcinata? Ce trebuie sa stii despre loviturile bebelusului

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Esti insarcinata? Ce trebuie sa stii despre loviturile bebelusului
despre loviturile bebelusului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pregnant-775036_1920
Credit foto: Imagine de Tawny Nina Botha de la Pixabay

Indiferent ca este la primul sau la al patrulea copil, fiecare mama abia asteapta sa primeasca primele lovituri de la bebelus. Acestea sunt un semn ca acesta creste si este activ. Cand nu dorm, bebelusii sunt foarte activi in burtica mamei: isi misca mainile si picioare, “exploreaza” uterul, isi schimba pozitia, fac salturi, insa mai si sughit.

Iata cateva curiozitati despre loviturile bebelusului.

Cand se simt prima data loviturile bebelusului?

Tinerele mamici, care nu au mai avut copii, incep sa simta primele lovituri in jurul a 24 de saptamani. Bebelusul se misca, insa cu mult inainte. Doar ca mamicile nu sunt familiarizate cu aceste senzatii si nu le recunosc. In primele saptamani, miscarile si loviturile bebelusului nu sunt foarte puternice si sunt interpretate drept gaze.

Femeile care au mai nascut pot simti primele miscari inca de la 12 saptamani de sarcina.

De ce lovesc bebelusii?

Bebelusii se misca, in principal, ca raspuns la ceea ce se intampla in jurul lor. Daca este prea mult zgomot sau daca este prea multa lumina, chiar si ceea ce mananca mama influenteaza miscarile bebelusului. Ei se intind, se joaca, se relaxeaza si dorm. Mamele care participa la sedinte de yoga sau meditatii au bebelusi mai linistiti. Un studiu a demonstrat ca este suficient ca mama sa-si imagineze ca face exercitii de relaxare, ca bebelusul se relaxeaza si el.

Urmareste sarcina pas cu pas in Ghidul Sarcina pe Saptamani

Cate lovituri sunt normale pe zi?

Numarul mediu de lovituri pe zi este 15-20, insa fiecare bebelus este diferit, asa ca te poti astepta ca micutul tau sa doarma ziua si sa-si inceapa activitatea noaptea. De asemenea, sunt bebelusi care se misca nonstop.

Bebelusii se odihnesc si dorm in burtica mamei aproximativ 17 ore pe zi, de obicei in intervaluri de 40-50 de minute. In timpul zilei, cand femeia este activa, miscarile nu se prea simt. Mai multe femei au declarat ca cele mai “active” momente ale fatului erau dupa mese si seara.

Cand ar trebui sa incepi numaratoarea loviturilor?

Daca esti ingrijorata de faptul ca bebelusul nu mai este lafel de activ, poti urmari cateva semne:

Are mai putin de 10 miscari intr-un interval de doua ore.

Nu reactioneaza la stimuli externi precum zgomot puternic, vocea ta sau a partenerului, lovituri usoare sau atingeri ale abdomenului.

Scaderea frecventei miscarilor bebelusului intr-un interval mai mare de doua zile consecutive.

La oricare din aceste semne, cere sfatul medicului.

Reducerea frecventei loviturilor este semn rau?

Nu intotdeauna reducerea frecventei loviturilor este un semn rau. Insa ea poate fi un indicator de stres fetal cauzat de lipsa nutrientilor sau lipsa oxigenului. In urma unui consult medical, inclusiv ecografie, medicul va lua masurile care se impun.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/12/2023