Shop

Despre sarcină: Cum diferă naşterile faţă de acum 50 de ani – STUDIU

06 aprilie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - sarcina hemoroizi

Multe lucruri s-au simplificat în ultimii 50 de ani, dar despre sarcină nu se poate spune acelaşi lucru. Un nou studiu despre sarcină relevă faptul că o naştere durează acum cu două-trei ore mai mult decât în urmă cu jumătate de secol.

Diferenţele sunt şi în ceea ce priveşte vârsta mamelor, mult mai mică atunci faţă de acum, precum şi greutatea acestora, aflată în continuă creştere. Chiar şi bebeluşii sunt mai mari decât acum 50 de ani.

O posibilă explicaţie ar fi anestezia epidurală, care nu se făcea acum 50 de ani. Potrivit medicilor de la Institutul pentru sănătatea copilului din Statele Unite, acest tip de anestezie prelungeşte travaliul cu 40, până la 90 de minute. Multe femei acceptă prelungirea travaliului pentru a fi scăpate de durerile facerii.

 

„Faţă de acum 50 d ani, foarte multor femei li se induce naşterea sau se programează pentru cezariană. Dar chiar şi naşterile normale sunt foarte diferite faţă de cele de acum 50 de ani. Cred că ar trebui să redefinească termenul de „normal”,un concept care are la bază normele de-acum jumătate de secol”, a declarat dr. Katherine Laughon, cercetător la Institutul pentru sănătatea copilului din Statele Unite. Potrivit acesteia, acum 50 de ani, dacă după două ore de la începerea travaliului, nu se producea nici o schimbare în zona colului uterin, se apela la oxitocină, un medicament pentru stimularea contracţiilor, ori se apela la cezariană. Însă, având în vedere noile condiţii, Langhon recomandă să se prelungească acest interval, atât timp cât mama şi fătul sunt în siguranţă.

 

În cadrul studiului au fost analizate datele a 39.500 de femei care au născut, între 1959 şi 1966, comparativ cu datele a 98.000 de femei care au născut între 2002-2008. În anii ’60, doar 4% dintre femei au făcut epidurală, comparativ cu 55% în anii 2000. De asemenea 12% dintre femei au făcut cezariană în perioada 2002-2008, faţă de numai 3% în perioada 59-66.

Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Obstetrică şi Ginecologie.

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (6)

 1. adelin_a spune:

  la cat sa se prelingesca?? de la 5 dimineata pana la 7:15 seara?? unii medici sunt niste nenorociti si poti sa le spui ca mori acolo ca exact undeva ia doare de tine!

 2. 27ralu spune:

  Chiar asa e.inainte,ii interesau mai mult pe doctori de starea pacientilor.acum,ii intereseaza mai mult cati bani primesc.altfel,te lasa sa te chinuiesti.

 3. Mihaela04 spune:

  Banul isi spune cuvantul…..

 4. alinutza88 spune:

  sunt medici si medici unii mai materialisti altii mai putin!

 5. anila spune:

  sunt mai multi medici materialisti decat ceilalti, alinutza..
  la prima nastere am facut cezariana si din cauza lor am facut infectie..ca nu au fost multumiti de cele 300 lei pe care le-am dat! la a doua am preferat sa ma duc la particular si pot sa spun ca am fost tratata ca o regina!

 6. oanap85 spune:

  eu ce pot sa spun 🙁
  am nascut toti copiii apeland la oxitocina
  la bb2 mi-a pus oxitocina fara sa mai astepte sa vada daca intru in travaliu sau nu ..
  e bine totusi ca nasteai mai repede inainte,practic mie imi este frica de travaliu si nu de nastere,ptr mine travaliu e mai de speriat
  cand apelezi la epidurala e altcevampoti sa prelungesti travaliul dar mie nici nu mi-a vb doctorul de ce oportunitati as avea,mi-a zis ca nu pot sa nasc fara durere:(((

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu