Educaţia copiilor reprezintă pentru părinţi una dintre cele mai importante aspecte şi creşterea şi dezvoltarea armonioasă a viitorului adult. Şi, oricât de mult s-ar strădui unii părinţi să-şi educe copiii, iată că apar unele incidente care te fac să te întrebi DE CE? Cum de s-a ajuns în astfel de situaţii?
Acum ceva vreme, Arabia Saudită a fost şocată de gestul unui băieţel de numai 4 ani. Acesta şi-a împuşcat tatăl pentru că acesta a refuzat să-i cumpere o consolă de jocuri Playstation. Tragedia consumată în Arabia Saudită vine pe fondul dezbaterilor din ce în ce mai aprinse pe tema influenţei jocurilor video, din ce în ce mai violente, asupra personalităţii copiilor. În Hong Kong, la un meci de fotbal între două echipe de copii sub 12 ani, unul dintre puşti loveşte violent cu piciorul în figură un adversar cazut la pământ.
În România, Organizaţia Salvaţi copiii a semnalat pe pagina sa de Facebook un caz de violenţă fizică într-una din şcolile din România. În imagini apare un copil care este lovit cu brutalitate de un coleg mai mare, în timp ce alţi elevi asistă de pe margine şi încurajază agresorul. Şi, desigur, exemplele pot continua.
Sfaturile psihologilor: Ce faci cand ai un copil agresiv?
Educaţie copii: Violenţa şi jocurile video
Potrivit unor studii realizate de o echipa de cercetători de la Institutul Karolinska şi de la Universităţile Stockholm şi Uppsala, s-a decoperit că pulsul copiilor înregistrează fluctuaţii semnificative în timpul jocurilor bazate pe violenţă, dar şi pe durata somnului. Oamenii de ştiinţă susţin că sistemul nervos poate fi afectat în timpul unui joc video violent, fără ca o persoană să-şi dea seama de acest lucru.
La concluzii similare au ajuns cercetătorii americani şi japonezi potrivit cărora copiii care au acces la jocuri video violente dezvoltă tendinţa de a fi agresivi fizic luni întregi după aceea, indiferent de mediul cultural şi ţara din care provin. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul de specialitate Pediatrics şi arată că, în ciuda diferenţelor culturale sau a ratei criminalităţii din anumite state, copiii sunt afectaţi în mod egal de jocurile video agresive.
Educaţie copii: Programele TV şi violenţa
Potrivit unor estimări făcute de cercetători din Marea Britanie, până la vârsta de 18 ani, un copil vede la televizor nu mai puţin de 16.000 de crime si peste 200.000 de scene de violenţă. Aşa că nu-i de mirare ca viitorul adult să sufere de tulburări de comportament. Specialişti din Statele Unite întăresc concluzia colegilor britanici. Ei spun că un copil de 4 ani care stă aproximativ 5 ore pe zi in faţa televizorului este mult mai violent decât un copil de aceeaşi vârstă care se uită la programele TV doar doua ore pe zi.
De asemenea, trei ore pe zi in faţa televizorului creşte cu 30 la sută riscul ca un micut să aibă tulburări de comportament. De asemenea, actele de violenţă surprinse de copii cu coada ochiului, in timp ce părinţii se uită la ştiri, la filme, la reality-show-uri pot afecta dezvoltarea armonioasă a acestora. Chiar dacă par că se joacă si că nu sunt atenţi, ar fi bine să ocoliţi astfel de programe TV dacă cei mici sunt prin preajmă. Ei pot avea probleme de somn, coşmaruri, fobii etc.
Educaţie copii: Cum sesizezi predispoziţia spre violenţă a copilului tău?
Dacă eşti un părinte de copil căruia îi place să se joace la computer şi în ultima vreme ai observat că este morocănos, îşi iese repede din fire, nu are deloc răbdare, se bate din ce în ce mai des la şcoală este cazul să iei măsuri.
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-i limitezi accesul la jocuri violente. Urmăreşte ce tipuri de jocuri are în calculator şi explică-i de ce nu sunt bune. Încurajează-l să se întâlnească cu prieteni, colegi de vârsta lui şi să încerce şi activităţi recreative şi educative care nu implică utilizarea unui computer.
Indiferent de echipa care conduce diversele studii, concluziile par a fi aceleaşi. Jocurile video, programele TV, la care se aduaugă uneori şi modelul din familie sau din anturaj, conduc copiii către o predispoziţie spre violenţă. De ce? Creierul copiilor se obişnuieşte cu această stare de violenţă, prin prisma jocurilor video, a programelor tv, a exemplelor din societate şi, ca atare, le consideră normalitate şi nu ceva de condamnat.
Te-ar mai putea interesa şi: Copii agresivi: Ce facem cand avem un copil victima sau atacator?
De ce sunt violenti copiii mici?
Efectul desenelor animate: ce sa faci cand copiii sunt obraznici si sarcastici
foto: Depositphotos.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie