Lasa-ti copilul sa fie copil. De ce sunt importante joaca si relaxarea la copii? Dar televizorul?

27 mai 2015, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - De ce sunt importante joaca si relaxarea la copii?

Copilul tau stie sa se joace si sa se relaxeze? Se uita copilul tau prea mult la televizor sau dimpotriva are prea multe activitati pe care i le-ai programat meticulos? Copiii care isi petrec cea mai mare parte a timpului jucandu-se sunt mai creativi, au o imaginatie bogata si sunt foarte sociabili. Prin joaca, copiii invata sa se comporte in societate, imitand scene vazute in viata de zi cu zi la adulti, la televizor, la gradinita, in desene animate, invata sa reactioneze la evenimente etc. Insa pentru a se dezvolta echilibrat, copilul are nevoie si de joaca, si de relaxare in aceeasi masura. Nu trebuie exagerat nici cu privitul ore in sir la televizor, dar nici cu un program incarcat de activitati astfel incat copilul sa nu mai aiba timp de relaxare.

 

 

Ce inseamna joaca pentru un copil

Pe masura ce copilul creste, fiecare joc nou aduce o noua aptitudine. La 18 luni, de exemplu, un copil se joaca singurel imitand actiuni, exersand aptitudini, descoperind si explorand. Pana la varsta de 3 ani, copiii se joaca intre 50 si 90% din timpul lor. Dar deja se simte nevoie de a se juca in colectivitate, de a explora si altfel lumea inconjuratoare. Pana la varsta de 5 ani, joaca este guvernata de reguli pe care copilul le stie. Stie unde are voie sa se duca si unde nu, stie unde trebuie sa-si puna jucariile. Chiar si dezordinea si mizeria au rolul lor. Ei vor invata ca trebuie sa si faca ordine dupa ce s-au jucat si ca igiena este importanta pentru a nu te imbolnavi.

Joaca in parc, alergatul, inotul, orice alta activitate fizica nu numai ca le consuma energia copiilor, insa ii si invata sa-si coordoneze corpul, ii invata cum reactioneaza corpul lor la diversi stimuli, ii invata ce inseamna succesul, ii invata sa accepte infrangerea, le dezvolta abilitatile si le cresc increderea de sine.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Cuvinte cheie: , , , ,

Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (5)

 1. adelin_a spune:

  in fine..joaca se paote afce si muncind…joaca poate sa fie si atunci cand ma ajuta sa intind rufele, sau adunad jucarii de pin camera..cand o fi mare mare bineinteles…dejama gandesc cat timp o sa-i las sa se joace;))

 2. asminasmin spune:

  imi place ca scrie ca pt copii jocul este munca lor
  mare dreptate,ce alceva sa faca

 3. ananaghi spune:

  asa e,macar cand sunt copii sa nu aiba griji

 4. 27ralu spune:

  Cand e copil,toate activitatile sunt importante.cate putin din fiecare.

 5. cami_marga spune:

  e adevarat ca cei mici trebuie sa se joace, dar trebuie sa se si relaxeze.

Comenteaza

Meniu