Educaţie copii: Cum să înveţi copilul să-şi seteze obiective

01 aprilie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Educaţie copii: Cum să înveţi copilul să-şi seteze obiective

Orice părinte vrea să dea cea mai bună educaţie copiilor lui. Pe lângă regulile ce ţin de siguranţa şi integritatea sa, pe lângă regulile de comportament, bună purtare şi etichetă, părinţii mai trebuie să aibă grijă şi de alt un aspect destul de important în educaţia copiilor: stabilirea obiectivelor şi găsirea soluţiilor optime pentru atingerea lor.

Poate părea un subiect ce trebuie abordat la vârste mai mari, în adolescenţă, însă el trebuie implementat de la cele mai mici vârste. De ce sunt importante obiectivele, ţelurile, visurile? Pentru că astfel totul capătă un sens, o menire. Ei ştiu că trebuie să ajungă undeva, iar de acolo mai departe, spre alte obiective. Se spune că dacă nu-ţi faci un plan pentru succes, îţi planifici cu siguranţă eşecul.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în educaţia copiilor tăi în scopul stabilirii de obiective. Şi totul începe cu tine. Cea mai bună modalitate de a-ţi educa copiii spre îndeplinirea obiectivelor este să fii un bun exemplu pentru ei în acest sens. În plus, te poţi folosi de jocuri care să-i îndemne să-şi stabilească obiective, să-şi facă planuri, să respecte termene, dead-line-uri. Odată deprinse aceste obiceiuri sănătoase, prin joc, la maturitate vor fi o a doua natură.

1. Începe cu paşi mici: ajută-ţi copiii să-şi stabilească obiective mici pe care să le rezolve uşor. În acest fel vor căpăta încredere în forţele proprii.

2. Îndeamnă-i să scrie (dacă este mai mare) sau scrie-le tu câteva obiective pe care vor să le atingă în viitorul apropiat şi cum se vor simţi când le vor atinge.

3. Lasă copiii să-şi stabilească propriile obiective (nu-i influenţa după cum ţi-ar plăcea ţie). Menirea ta este să le oferi doar sprijinul în atingerea lor. “Dă-i aripi unui copil, dar lasă-l să zboare singur!”, spunea Gabriel Garcia Marquez.

4. Explică-le importanţa obiectivelor realiste. Un obiectiv mare nu se poate realiza peste noapte. El poate fi împărţit în etape (obictive mai mici) care, odată aduse la bun sfârşit vor însemna realizarea obiectivului principal.

 

La finalul fiecărei zile discută cu copilul tău despre ce a făcut, ce a realizat din ce şi-a propus şi ce etape urmează. Copiii se simt confortabil în rutină. Aşa că este indicat să le creezi această rutină pentru ei.

Copiii au nevoie de siguranţă. Asigură-i că fac bine sau îndreaptă-le paşii către calea ce bună. Trebuie doar să fii atent ca “drumul bun” să reflecte valorile copiilor şi nu pe ale tale. Un obiectiv care nu se regăseşte în sistemul de valori al celor mici se poate transforma într-un eşec, chiar dacă aparent este o victorie. Se vor obişnui, în acest fel, să se lase întotdeauna pe planul secund, să facă lucrurile pentru că aşa vor ceilalţi, iar la maturitate, chiar dacă vor repurta succes după succes, în interiorul lor pot apărea frustrări mai greu de remediat.

 

 

Cât de importante sunt obiectivele pentru tine? Tu îţi setezi obiective? Cum le transmiţi copiilor tăi importanţa obiectivelor? Aşteptăm opinia ta. Celorlalţi părinţi le poate fi de folos.

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (3)

  1. adelin_a spune:

    sa-ti faci o lista cu obiectivele zilnice este foarte important. la fel ca lista cu obiective lunare sau de ce nu semestriale ( pt cei de la scoala) ..eu cred ca asa vei fi foarte motivat!

  2. mamaluiluca spune:

    Si eu sunt de parere ca este foarte bine sa ai o lista cu obiectivele zilnice si chiar lunare (de ex: sa-ti faci planul pentru a doua zi)..te simti foarte bine dupa ce le indeplinesti si asa as vrea sa-l invat si pe copilul meu sa faca, pentru ca il ajuta sa fie motivat, harnic si ii poate da incredere in el si sa fie mandru de reusite la sfarsit de zi/ luna..asa am fost si eu pana sa nasc si incerc sa fiu si acum la fel, cu toate ca acum nu prea mai reusesc totdeauna sa-mi indeplinesc toate planurile de la o zi la alta, pentru ca totul depinde de copil (cel putin cat este mai mic)..el este prioritatea..:)

  3. anila spune:

    dc nu am avea niste obiective fixate atunci inseama ca fiecare ar face ce vrea..si nu e tocmai bine. Eu una , la baiat ai fac mici listute cu trebuirile zilnice desi e prea mici sa intelega adevaratul rost, intelege la la 11 trebuie sa mancam, ca la 2 trebuie sa facem nani

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu