Sfatulparintilor.ro | Sfaturi zilnice pentru parinti cu copii inteligenti
SHiU5psK1seJ

Preșcolari/Alimentație prescolari

Pate de ficat: din comert sau facut in casa?

06 mai 2012, , Vizualizări: ...

Ficatul este un aliment dificil; o parte din copii il mananca cu placere, insa cea mai mare parte il refuza, strambandu-se si invocand ba consistenta lui inecacioasa, ba ca ar fi amar la gust.  Insa ficatul de pui nu-l putem exclude din alimentatia copilului, din mai multe motive: in primul rand, el reprezinta o importanta sursa de fier. Este principala calitate a acestui aliment. Apoi gasim in acelasi ficat surse de vitamina A si B. Astfel, pateul de ficat devine o optiune, inlocuind ficatelul de pui pe care parte dintre copii nu-l prea doresc.

 

Pateurile de ficat din comert sunt “masluite” cu o gramada de inlocuitori; contin multe alte elemente si foarte putin ficat, indiferent ca vorbim despre pate de ficat de pui, de porc, sau alte variante; procentul de ficat este intre 15 si 25%. In  primul rand, este suficient sa ne uitam la culoarea lor, atunci cand deschidem cutia: un pate de ficat natural, preparat din casa, are culoarea maro inchis, exact ca cea a ficatului natural; mai toate pateurile din cutie sunt rosiatice, din cauza colorantilor si a nesfarsitelor E-uri de tot felul, care se gasesc din abundenta. Sa nu uitam de conservanti si alte resturi de carne si avem o imagine completa a pateului de ficat gata preparat.

 

Iata, in schimb, cum putem prepara un pate de ficat de pui foarte sanatos si extrem de gustos pentru copiii nostri, pe care, astfel, ii putem determina sa consume ficatei, fara ca ei sa stie neaparat asta (mai ales atunci cand nu iubesc acest aliment, atat de necesar, totusi, pentru sanatatea lor).

 

Ingrediente:

PUBLICITATE

500 gr ficatei de pui proaspeti, 6 cepe medii, o jumatate de pachet de unt, doua linguri de ulei de masline, sare, o lingurita de patrunjel proaspat sau uscat tocat marunt si – optional – jumatate de pahar de vin rosu, tip “Lacrima lui Ovidiu”. Nu va speriati, puteti adauga putin vin rosu chiar si atunci cand preparati pateul pentru copii, intrucat alcoolul se evapora imediat, iar in preparat ramane doar aroma care ne trebuie pentru o reteta perfecta. Daca nu doriti, totusi, puteti sari etapa in care se adauga vinul.

 

 Mod de preparre

Spalati foarte bine ficateii si puneti-i la scurs intr-o strecuratoare. Atentie mare la aspectul lor, un ficat sanatos de pui trebuie sa fie de culoare rosu inchis; pe cei mai alburii sau cu pete decolorate ii puteti da la o parte, fiindca acela este un ficat bolnav.

Pana cand ficateii se scurg de apa, curatati cepele si taiati-le solzisori. Intr-o tigaie mai inalta, puneti uleiul de masline si jumatate din untul necesar pentru aceasta reteta. Cand untul s-a topit, puneti ceapa la calit. Nu e nevoie sa adaugati apa, de data aceasta, fiindca untul oricum contine apa, asa ca ceapa nu se va praji, ea se va distui. Cand ea devine transparenta, puneti ficateii si lasati-i sa se faca foarte bine; este esential pentru un pate de ficat reusit si correct preparat. Spre sfarsit, adaugati jumatatea de pahar de vin – daca doritiputina sare si patrunjelul tocat. Mai lasati pe foc 5-7 minute, sa se evapore complet alcoolul. Apoi dati la o parte si cat preparatul este fierbinte, folositi blenderul pana obtineti un pate de ficat foarte fin ca textura. In aceasta etapa adaugati si restul de unt si mixati din nou.

Cat pateul este cald inca, luati un bol in care sa incapa toata cantitatea (sau doua boluri mai mici) si puneti peste el o folie alimentara, in care turnati continutul de pate de ficat. Tasati bine, inchideti folia si lasati la racit; apoi bagati bolul in frigider. Cand s-a racit, rasturnati continutul pe o farfurie, indepartand folia. Puteti orna pateul de ficat cu bucatele de rosii si masline, astfel incat sa fie atragator pentru copii.

Dragi parinti, daca preparati pateul pentru voi, desigur, il puteti condimenta cu mai multa sare sau cu piper, in functie de gust! Si pentru adulti este un preparat la fel de gustos ca si pentru copii!

Cuvinte cheie: , , , ,

Dyarex
magazin nichiduta
Traieste-ti Unicitatea

Recomandări

Comentarii (18)

  1. paul_a spune:

    eu ador pateul de ficat facut in casa de mine, e mult mai gustos si in primul rand mai sanatos
    de cate ori am ocazia fac putin pate in casa…dezavantajul este ca nu poti prepara mai mult pentru ca nu tine foarte mult

  2. claudia79 spune:

    frumoase sfaturi va multumesc frumos sint folositoare

  3. sima sima spune:

    Este mult mai bun cel facut in casa.

  4. ceauscc ceauscc spune:

    nu am facut niciodata in casa…cred ca e mai sanatos dar cred la “lenea” e mareeee:))

  5. cami_marga spune:

    e mult mai sanatos pateul preparat in casa. multumim pentru reteta.

  6. adelin_a adelin_a spune:

    cred ca e si gustos si cat de cat usor de preparat… inca nu am facut ca nu ma omor asa de tare cu pateul..

  7. lorela02 spune:

    cu siguranta e mai bun cel pregatit in casa. o intrebare as avea, cat poate fi pastrat la frigider?

  8. mamicadepuiut spune:

    aceiasi retta o fac si eu dar in plus pentru cei mari valabil,pun si o bucata de carne,iar la urma ceapa tocat marunt
    lorela nu tine mai mult de 2-3 zile,prind gust

  9. ceauscc ceauscc spune:

    nu face sotia din asta..cumparam:(((

  10. 27ralu spune:

    Nu am incercat niciodata sa fac in casa.la alex nu ii prea dau pateu;mai rar,dar din comert.in schimb,ii place ficatul de pui.

  11. ananaghi ananaghi spune:

    cu siguranta ar fi de preferat cel facut in casa!marturisesc ca inca nu am facut

  12. marianaion spune:

    i-am facut Oanei odata dar mi-a iesit prea gros si l-am intins pe paine destul de greu. O sa incerc si reteta asta, si mie imi place mult cu ceapa verde

  13. mari spune:

    eu fac frecvent pateu in casa,dar nu stiam ca se pune vin,sigur am sa incerc.

  14. dodolin dodolin spune:

    ieri citeam sa evitam ficatu la copii ,daca e de cumparat toate toxinele mancate de pasari ajung in ficat fiind organul care detoxifica organismu ,daca e de casa gaina e ok daca nu evitat …hii

  15. bubuta2008 spune:

    Eu mai adaug si putin piept de pui la reteta.Merge si ceapa verde sau masline.Se poate muia cu lapte daca iese prea tare.f f gustos

  16. anuta22 anuta22 spune:

    garantat cel facuit in casa e cel mai bun,dar mie nu-mi place deloc ficatul

  17. poplar table spune:

    Souls in the Waves

    Very good Early morning, I just stopped in to go to your site and imagined I’d say I experienced myself.

Comenteaza

Pentru a putea comenta trebuie sa fii
Daca nu ai cont, click aici pentru cont nou.