Substante chimice periculoase pentru familia ta, pe care le ai tot timpul in casa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Substante chimice periculoase pentru familia ta, pe care le ai tot timpul in casa

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Substante chimice periculoase pentru familia ta, pe care le ai tot timpul in casa
Substante chimice periculoase

De cate ori pornesti televizorul sau computerul auzi si citesti cate o noua avertizare in legatura cu substantele chimice periculoase pe care le ai in casa fara ca macar sa stii de ele? Sunt peste tot in jurul nostru, de unele trebuie sa ne ferim in totalitate, cu altele trebuie sa fim atenti la manevrare intrucat reprezinta un real pericol pentru noi si pentru copiii nostri.

 

Substante chimice periculoase in bucatarie

Multe dintre produsele si ustensilele pe care orice gospodina le are in bucatarie au in compozitia lor diverse substante chimice care nu fac deloc bine organismului uman. De la caserolele de plastic, pana la conserva de bulion, toate pot pune viata in pericol daca nu sunt manevrate corespunzator. In ultimii ani s-a tot batut moneda in cazul BPA (bisfenol A), o substanta chimica aflata in compozitia mai multor produse, foarte periculoasa pentru sanatate.

“Cand o substanta chimica este pusa in legatura directa cu anumite boli, companiile care realizeaza produsele aleg sa inlocuiasca respectiva substanta cu altceva. Dar asta nu inseamna ca substitutul este neaparat sanatos. Doar ca nu se stie de el, iar pana se va gasi o noua legatura vor trece ceva ani. Multe dintre substantele chimice de care vorbesc afecteaza sistemul endocrin, la fel ca si BPA.

Asta inseamna ca se modifica productia de estrogen, testosteron, sau hormoni tiroidieni, foarte importanti pentru buna functionare a organismului”, spune dr. Tracey Woodruff, profesor asociat de obstetrica si ginecologie, directorul programului pentru sanatatea reproducerii de la Universitatea din California, San Francisco. Este aproape imposibil sa elimi total substante chimice precum BPA din casa ta, dar poti sa utilizezi cat de putin posibil produsele care le contin.

Iata cateva sfaturi oferite de r. Woodruff:

– nu introduce recipiente din plastic in cuptorul cu microunde. Acest lucru poate produce modificari ale structurii chimice a recipientului respectiv, iar compusii periculosi sa intre in mancare.

– evitati alimentele conservate in cutii. Indreptati-va atentia catre fructele sau legumele congelate sau catre alimentele sau sosurile conservate in recipiente de sticla.

– folositi recipientele din otel inoxidabil fara nimic din plastic pentru a pastra apa.

– aruncati recipientele din plastic care sunt zgariate.

 

Substante chimice periculoase in baie

“In medie, o femeie foloseste aproximativ 12 produse de ingrijire personala: sapun, sampon, balsam, deodorent, ruj, mascara, blush, lotiuni, ulei de corp etc”, spune dr. Woodruff. Sunt oare ele sanatoase? Dar produsele pentru copii? “E greu de spus. Daca singurul lucru periculos cu care intri in contact este ftalatul din sampon, n-ar fi asa o mare tragedie. Insa noi suntem tot timpul inconjurati de produse care contin ftalati si parabeni. Ideal ar fi sa folosim doar produsele pe care scrie fara ftalati sau fara parabeni”, a adaugat dr. Woodruff.

In ceea ce priveste produsele pentru copii, cum ar fi pudra de talc sau gelul mentolat care sa-i permita o respiratie usoara cand copilul este racit, acestea trebuie manevrate cu foarte mare atentie. De exemplu, pudra de talc trebuie turnata cu atentie, astfel incat particolele fine sa nu ajunga in zona fetei. Daca intra in caile respiratorii, aceste particole pot afecta plamanii bebelusului. La fel si gelul mentolat pe care multe mamici il folosesc pentru a usura respiratia copilului cand este racit.

Folosit pe perioade scurte, poate fi inofensiv, insa daca utilizarea lui se prelungeste de-a lungul mai multor saptamani sau chiar luni, inhalarea respectivelor substante poate duce la degradarea plamanilor si aparitia unei boli pe care medicii o denumesc pneumonie lipoidica. Puteti sa renuntati la utilizarea acestui gel si sa incepeti sa folositi un vaporizator sau umidificator de camera.

 

Substante chimice periculoase sub chiuveta

Depozitul substantelor de curatenie, in cele mai multe dintre case, se afla sub chiuveta. Un loc foarte usor accesibil copiilor mici, tocmai de aceea trebuie tinut sub cheie. Insa si adultii pot suferi intoxicatii, insa nu din cauza produsului in sine, ci din cauza combinarii mai multor produse de curatat.

De exemplu, daca combini clorul cu amoniacul, se emana gaze foarte periculoase. “S-au inregistrat multe cazuri la urgenta, de oameni care s-au intoxicat in timp ce curatau lucrurile pisicii. Motivul este lesne de inteles. Urina de pisica contine amoniac, pe cand dezinfectantul contine clor”, avertizeaza dr. Woodruff. Daca un produs de curatat contine clor, nu-l amestecati cu alte produse de curatire.

O alt produs periculos pentru familie si mai ales pentru copii sunt pesticidele. “Sunt studii care releva faptul ca expunerea la pesticide in timpul sarcinii poate creste riscul nasterii unui copil bolnav de leucemie. De aceea, ar fi de preferat gasirea unor pesticide non-toxice”, a adaugat dr. Woodruff.

Data articol: 14/02/2019