Daca esti una dintre milioanele de persoane care au probleme cu somnul, este foarte posibil ca macar unul dintre sfaturile „de bine” care circula despre cum sa adormi mai repede, sa te tina treaz toata noaptea, iar a doua zi sa te faca sa te simti ca lovit de tren. Inainte de a cheltui sume importante de bani pentru o saltea care promite odihna si somn asa cum numai in bratele mamei ai mai gasit, verifica veridicitatea celor de mai jos.
1. Organismul anumitor persoane are nevoie de mult mai putin somn decat media
De fapt, daca te multumesti cu mai putin de 6 ore de somn, esti, realmente, o raritate! O mutatie genetica recent descoperita de catre cercetatori arata ca unii oamenii sunt capabili sa functioneaze la capacitate normala daca dorm cu mai putin de 25% decat media oamenilor dar – atentie! – mutatia este valabila pentru doar 1% din populatie!
Ca sa-ti dai seama daca faci parte din cei 1%, urmareste aceste semnalmente: te trezesti usor dimineata, la aceeasi ora, in fiecare zi a saptamanii, de cand te stii, si fara alarma de la ceas sau telefon – eplica David Schulman, expertul Universitatii Emory din Statele Unite. Daca nu te incadrezi in aceste trasaturi, inseamna ca ai nevoie de 7-8 ore de somn pentru o stare buna de functionabilitate.
2. Daca tragi un pui de somn scurt, te trezesti mai obosit decat te-ai culcat
E adevarat ca anumite persoane se trezesc ametite dupa un scurt somn de aproximativ 20 de minute, dar pe marea majoritate dintre noi ne remonteaza.
„10 – 20 de minute de odihna este tot ce avem nevoie, de multe ori, ca sa alungam o stare de iritabilitate sau epuizare si ca sa ne imbunatatim performanta si resursele de energie” – explica Kimberly A, specialist la Universitataea Brock din Ontario. Iata de ce: in timpul procesului de somn, creierul uman produce un fel de unda sau val specific somnului. Dupa 20 de minute de la momentul adormirii, creierul intra in faza cea mai adanca de odihna/somn. Daca „puiul de somn” se prelungeste si dureaza prea mult, atunci e posibil sa va treziti mai mult ametiti si poate chiar mai obositi decat inainte de a va culca, fiindca de-a lungul unui somn de lunga durata, creierul se afla pentru mai mult timp in faza undelor puternice si adanci de somn profund.
Sfat: Ca sa nu cedezi tentatiei de a trage un pui de somn care sa se transforme intr-un somn de lunga durata, in toata regula, aseaza-te in fotoliu comod sau pe o canapea, in sufragerie. Asa nu vei putea adormi bustean, cum ai face-o in patul tau.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?