Din intelepciunea antica: 5 ritualuri care te fac fericit - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Din intelepciunea antica: 5 ritualuri care te fac fericit

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Din intelepciunea antica: 5 ritualuri care te fac fericit
fericire - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sunglasses-635269_1920

Toata lumea stie de marii invatati antici si le respecta filosofia si descoperirile. Ce omit, insa, oamenii sunt ritualurile lor de fericire.

 

Iata 5 ritualuri care te fac fericit, venite din intelepciunea antica.

 

 

  1. Nu evenimentele te supara, ci propriile credinte

Te-a parasit partenerul. Grav! Sfarsitul lumii! Apoi realizezi ca oricum nu ti se potrivea deloc si ai fi suferit mai mult daca ati fi ramas impreuna. Mai esti nefericit? Categoric NU! Deci nu evenimentul in sine ti-a produs supararea, ci credintele pe care le aveai despre respectiva relatie la momentul X. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care iti pierzi locul de munca.

Stoicii spuneau ca nu exista evenimente bune sau rele, ci numai perceptii. Teoria stoicilor a fost adaptata de celebrul psiholog Albert Ellis in Teoria comportamentului cognitiv. Cele mai multe sentimente negative sunt cauzate de credinte irationale. Data viitoare cand simti emotii negative, nu te concentra pe evenimentul despre care crezi ca le-a cauzat. In schimb, intreaba-te ce credinta sta in spatele acestor emotii. Odata identificate aceste credinte, schimba-le! Iti poti spune “Chiar daca m-a parasit, voi gasi pe cineva mai potrivit pentru mine!

 

 

  1. Controleaza ce poti controla si ignora restul

“Doamne, da-mi seninatatea sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul ca sa schimb lucrurile pe care le pot schimba, si intelepciunea ca sa fac diferenta intre ele”. Aceasta este mantra pe care Reinhold Neiburh a spus-o in 1934. Doar ca fraza a fost adaptata din filosofia stoicilor de acum aproximativ 2000 de ani. Potrivit credintei stoicilor, daca poti face un lucru, fa-l! Daca nu, nu are sens sa te stresezi. Tot ce poti face este sa-ti concentrezi energia doar asupra lucrurilor pe care le poti influenta. Data viitoare cand iti faci griji gandeste-te “Pot controla acest eveniment?”. Daca da, lasa grijile si treci la treaba! Daca nu poti controla, grijile oricum nu vor imbunatati situatia.

 

 

  1. Accepta totul fara sa fii pasiv

O conceptie cu care multa lume are probleme. Nu multor oameni le place cuvantul “acceptare” si nu multi inteleg ca acceptare nu inseamna renuntare, pasivitate.

Opusul acceptarii este negarea. Si nimeni nu recomanda negarea. Oamenii ar fi mult mai fericiti daca ar renunta la cuvantul “TREBUIE”. “Copiii mei n-ar trebui sa fie obraznici” (Vestea e ca sunt!), “Traficul n-ar trebui sa fie asa aglomerat!” (Iata, este!), “N-ar fi trebuit sa ploua” (Spune mai tare! Poate functioneaza de data asta!). Negarea este irationala si genereaza emotii negative. Primul pas este acceptarea realitatii. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii pasiv. Accepta ploaia. Ploua! Negarea nu va aduce soarele pe cer. In schimb, iti poti lua o umbrela.

Acceptarea nu inseamna resemnare. Potrivit credintei stoicilor, acceptarea presupune ca vei face ceva pentru indreptarea situatiei. “Nu iti consuma energie incercand sa controlezi ceva ce nu poti. Accepta si mergi mai departe incercand sa vezi cum te poti descurca in acea situatie. In loc sa-ti spui “N-ar fi trebuit sa ploua azi. Nu mai putem merge in parc. O zi pierduta!”, poti incerca “Azi ploua. Nu putem merge in parc. Hai sa ne uitam la un film!”.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 24/05/2017