De ce ar trebui sa mananci dovleac tot anul

07 septembrie 2017, , Vizualizări: ...
dovleac -sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Odata cu venirea toamnei, unul dintre vedetele din bucatarie este dovleacul. Dovleacul este folosit ca ingredient in multe preparate, de la supe, inghetate, briose, paste, placinte si chiar bere. Insa multe dintre aceste delicateturi contin doar aroma de dovleac si nu fructul in sine. Pentru a te bucura, totusi, de beneficiile extraordinare pe care fructul le contine trebuie sa il incluzi pe el, si nu aroma sa, in dieta ta.

 

O ceasca de dovleac fiert, uscat si nesarat contine doar 49 de calorii si aproape zero grasimi. In plus, furnizeaza o multime de vitamine respectiv A, C si E pentru care ochii, sistemul imunitar si inima iti vor multumi. Mai mult, dovleacul contine minerale importante precum calciu si potasiu alaturi de necesarul zilnic de fibre.

Dovleacul pur conservat (a nu se confunda cu dovleacul conservat mixt) poate fi gasit in supermarket, insa la fel de bine l-ai putea prepara si tu in casa.

 

Iata cum:

In functie de marimea dovleacului acesta se taie in doua ori in patru si cu o lingura se indeparteaza miezul si semintele (insa semnintele se pastreaza nu se arunca). Apoi bucatile de dovleac se baga la cuptor, pe o hartie de copt, timp de 45 de minute, la o foc mare. Mai tarziu, dupa ce s-au racit suficient se scoate coaja si se arunca. Pulpa fructului proate fi trecuta prin blender si se pune intr-un borcan. Se mai adauga cateva picaturi de apa daca ti se pare ca pasta este prea uscata.

Insa nu doar pulpa fructului contine nutrienti importanti. Si semnintele pot fi consumate, crude ori prajite cu sau fara coaja. Semintele de dovleac sunt o sursa buna de proteina, contin omega 3, magneziu si zinc. Daca iti plac prajite iata cum sa le prepari acasa.

 

Se scot semintele din mijlocul dovleacului si se curata cat se poate de bine de pulpa. Se pun intr-o strecuratoare si se clatesc bine cu apa rece. Se scurg bine si se imprastie intr-o tava. Se lasa la loc cald macar 1 zi, sa se zvante bine. Se pun semintele intr-un bol, se amesteca cu putin ulei (doar ca sa aiba de ce sa se prinda sarea) si apoi se presara cu sare dupa plac. Se imprastie semintele in tava cuptorului si se coc la 180C timp de 15 minute (pana se rumenesc).

 

Sursa: care2.com

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Meniu