Shop

5 aditivi alimentari pe care şi tu îi consumi fără să vrei

04 iunie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Aditivi alimentari

Aditivii alimentari sunt peste tot. Oricât de mult am vrea noi să-i evităm, este aproape imposibil.

Iată câteva exemple de aditivi alimentari pe care şi tu poate îi consumi fără să ştii de ei.

 

 

Aditivi alimentari #1: Şelac

Toată lumea ştie că şelacul se foloseşte în industria prelucrării lemnului. Este o răşină naturală provenită din grăsimi animale (mai exact din excrementele unei insecte tropicale – Kerria lacca)  sau obţinută prin procesare chimică care se foloseşte la lustruirea mobilei sau a instrumentelor muzicale. Ştiai însă că se foloseşte şi în alimentaţie? Mai exact la prepararea unora dintre jeleuri. Se pare că “ingredientul” este folosit de unii exportatori şi pentru luciul extrem de îmbietor al fructelor.

 

 

Aditivi alimentari #2: Cărbunele animal

În mod normal zahărul nu este alb. El este trecut prin mai multe procedee prin care este “decolorat”, iar unii producători folosesc filtre din cărbune animal (provenit din oase de vită uscate la soare).

 

 

Sărbătoreşti cu noi 10 ani de PIPO şi câştigi! Participă la concurs aici!

 

 

Aditivi alimentari #3: Carminul

Carminul este o altă substanţă naturală. În sensul că e obţinută din cochilia unui gândac din natură, asemăntor cărăbuşului. Carminul este folosit şi în colorarea alimentelor, nu numai la manichiură. Dacă azi ai mâncat ceva roşu, e posibil să fi fost de la carmin. Cum se obţine această substanţă? Ei bine insectele se expun la soare puternic sau se fierb, apoi se pun la uscat, se transformă în pudră şi se bagă la cuptor pentru a obţine un maxim de culoare. De obicei ouăle acestor insecte au o concentraţie mai mare de carmin. Ce se colorează cu carmin? Iaurturile, produsele de patiserie etc.

 

 

Aditivi alimentari #4: Arome naturale

Pentru că mulţi oameni au intrat în isteria alimentaţiei sănătoase şi sunt atenţi la etichete, s-a găsit soluţia: distragerea atenţiei cu eticheta “Arome naturale”. Când cumperi un suc de portocale pe care vezi scris “Arome naturale” eşti tentat să crezi că aromele vin de la portocale. Greşit. Termenul “arome naturale” poate însemna orice. Şi urina de pisică e naturală. Aşa că nu te relaxa dacă vezi o astfel de etichetă. Dimpotrivă! Ştiai că unele îngheţate conţin spermă de ţap? Ştiai că în unele restaurante din Franţa, cartofii se prăjesc în untură de raţă sau de cal? Poate nega cineva aroma naturală?!

 

 

Aditivi alimentari # 5: Bacteriofage

În Statele Unite a fost aprobată în 2006 utilizarea bacteriofagelor pentru uciderea microbilor din carnea folosită la prepararea hamburgerilor, cremvurştilor şi a cârnaţilor. Mai exact pe carne se pulverizează un mix de virusuri bacteriofage care elimină microbii cu potenţial de risc.

 

 

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (6)

 1. melancolia spune:

  De ce nu se expliciteaza felul aromei,existand posibilitatea de expertizare sau daca aromele nu sunt naturale de ce se admite inscrierea falsa a acestora?Ce face ANPC_ul?

 2. asminasmin spune:

  Asta e in Romania nu se tine seama de consumatori.Producatori sa traiasca bine

 3. 27ralu spune:

  Nu inteleg de ce le da voie sa puna in alimente asemenea aditivi daunatori.dar,chiar daca nu ar scrie pe eticheta prouselor,tot le-ar pune.

 4. daniela-86 spune:

  asta e Romania

 5. celina74 spune:

  sunt constienta ca nu mananc nimic sanatos ….

 6. melancolia spune:

  ma intreb daca produsele bio sunt cu adevarat-bio,cine elimina inscrierele false de pe etichete,alimentatia sanatoasa e doar o teorie?

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu