Shop
Ultimele 100 de articole

Ce e in mancarea ta? 8 curiozitati despre aditivii alimentari

17 decembrie 2012, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - aditivi alimentari - stockfreeimages_com

Fie ca vrem sau nu, in mancarea noastra gasim si aditivi alimentari. Oricat de mult ne-am stradui, nu putem sa-i evitam total. Iata cateva curiozitati despre aditivii alimentari, dezvaluite de webmd.com.

 

 

1. Unii coloranti alimentari sunt facuti din gandaci

CI 75470 nu va spune nimic. Dar Cochineal? Dar acid carminic? Sau Carmin? Respectivul produs folosit pe post de colorant in prepararea alimentelor si produselor cosmetice sub denumirea de E120 este obtinut prin uscarea si zdrobirea unei specii de gandaci din insulele Canare si Peru. Pentru a obtine 250 g de carmin e nevoie de aproximativ 70.000 de insecte.

 

2. Ginul tonic are un ingredient folositor impotriva malariei

Chinina este o substanta care anihileaza simptomele malariei si care, totodata, da gustul amarui din apa tonica. Potrivit legendelor urbane, ginul tonic a fost inventat de ofiterii britanici pentru a da un gust mai bun medicamentelor impotriva malariei. Folosit in medicamente, chinina are efecte adverse serioase.

 

3. Guma de Xantan din dressing-uri

Guma de Xantan sau E415 este inclusa in categoria aditivilor suspecti. Efectele adverse ale acestei substante (alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice etc.) depind de cantitatea si regularitatea cu care se consuma alimentele ce o contin. In general ar trebui sa ocolesti dressing-urile pentru salate, sosurile, inghetatele sau produsele de panificatie care contin acest agent de ingrosare.

 

 

4. Nu mai mult de 9 pliculete de zaharina pe zi

Ce e prea mult strica, iar asta e valabil si in cazul zaharinei. Potrivit FDA (Autoritatea Americana pentru reglementarea alimentelor si a medicamentelor), nu trebuie consumate mai mult de 9 pliculete de zaharina pe zi.

 

 

5. Sulfitii pot cauza astm

Sulfitii pastreaza culoarea alimentelor si indeparteaza bacteriile care pot aparea in vin, fructe uscate, cartofii congelati, crevetii proaspeti, gemuri si jeleuri. Pentru majoritatea oamenilor sunt inofensive, insa pentru o categorie mica (5%) poate duce la astm. Ca sa previi imbolnavirea ar fi indicat sa ocolesti produsele pe a caror eticheta scrie dioxid de sulf, sulfit de sodium (potasiu), bisulfit sau metabisulfit.

 

 6. Oxidul de azot se gaseste in tuburile de frisca

Oxidul de azot ajuta motoarele sa mearga mai repede si oamenii sa se relaxeze pe scaunul stomatologic. Mai este folosit si la tuburile de frisca.

 

7. Colorantii artificiali nu fac copiii mai agitati

Pana nu demult se credea ca hiperactivitatea copiilor este cauzata de colorantii artificiali din alimente. Atat studiile FDA, cat si cele ale autoritatilor europene pentru siguranta alimentelor nu au descoperit nicio legatura directa intre cele doua elemente. Totusi, ideal ar fi sa ocolesti alimentele care contin coloranti artificiali.

 

 

8. Aerul, aditiv alimentar

Unele produse precum pufuletii, cerealele sau inghetata contin 50% aer. Produsele “aerisite” costa mai putin si au mai putine calorii.

Cuvinte cheie: ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.